Babka este un cozonac specific comunității evreiești, dar similar celui românesc și are printre ingredinte, în aluatul pufos, nuca, macul sau fisticul.
În tradițiile iudaice, babka este un desert de sărbători, în această perioadă comunitatea evreiască celebrând, de altfel, Hanuka, sărbătoarea ”luminilor”.
Babka pe care premierul Bolojan a făcut-o cadou miniștrilor este produsă de compania orădeană Piața9.
Conform firmei producătoare, inițial pregătită în bucătăriile Poloniei și Ucrainei, babka are o istorie bogată care datează de la începutul secolului al XIX-lea în Europa de Est. Potrivit lui Gil Marks, un istoric culinar, babka a fost denumită după bunicile care erau principalele brutare ale acestui desert.
Umplutura tradițională pentru babka este scorțișoara, dar de-a lungul timpului au fost adăugate și alte ingrediente precum ciocolată, semințe de mac sau nucă.
”Aducând un omagiu originilor sale, am combinat rețeta tradițională de babka cu cozonacul nostru românesc pentru a crea o babka fusion remarcabilă. Aluatul este făcut folosind unt franțuzesc cremos și crește peste noapte, rezultând o prăjitură umedă și fragedă, asemănătoare brioșei, învelită în jurul unei umpluturi delicioase”, arată producătorul.
Potrivit acestuia, rețeta de la Oradea s-a dovedit a fi un succes și o dovadă a versatilității desertului și a capacității sale de a se adapta la diferite culturi și ingrediente.
”Cu o popularitate de neegalat, babka noastră dispare mai repede decât orice alt desert din meniul nostru, așa că nu ratați ocazia să savurați această bijuterie delicioasă și amestecul său unic de arome”, se laudă firma producătoare.
Premierel Bolojan nu a ratat această ocazie și a făcut câte o babka drept cadou exclusiv pentru miniștri.
Șeful Excutivului a ținut să precizeze că este vorba de un cozonac produs la Oradea, unde a fost primar.



















