De ce nu există restaurante cu specific romanes, deși romii sunt mai numeroși decât italienii, grecii sau chinezii

De ce nu există restaurante cu specific romanes, deși romii sunt mai numeroși decât italienii, grecii sau chinezii
scris 4 feb 2023

Ca număr, romii din țară sunt peste italieni sau greci. Cu toate acestea, deși restaurante grecești și italienești avem, cele cu specific romanes nu există în România (deși sunt în Spania, Franța, Austria ș.a.). În ultimii 70 de ani, romii sunt singura etnie care a crescut ca pondere în totalul populației, toate celelalte etnii înregistrând un recul. 

Ca pondere în populație, romii au urcat de la puțin peste 100.000 în 1956, la circa 570.000 în 2022. Ca pondere, de la 0,6% sunt acum la circa 3%. Cu toate acestea, nu există un restaurant cu specific romanes, deși artiști și/sau dansatori care să performeze acolo ar fi numeroși, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Simona Halep, antrenament inedit CITEȘTE ȘI VIDEO Simona Halep, antrenament inedit
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În Spania, imaginea romilor e asociată cu spiritul boem, cu stilul de viață nomad, exotic. La noi este asociată mai repede cu stereotipuri negative

Pot fi mai multe explicații, spune antropologul Radu Umbreș: Una ar fi aceea că bucătăria italiană / grecească nu este asociată cu minoritățile etnice din România, ci cu bucătăria acestor națiuni care au în spate o tradiție bazată pe resursele alimentare din ecosistemele respective și pe influențele culturale care le-au format de-a lungul istoriei. Plus că, la noi au apărut ca o imitație a unor restaurante ”etnice” din alte țări, deseori pornite de cetățeni străini care au găsit aici o piață propice.

VIDEO Will Smith și Martin Lawrence, filmare inedită pentru un film CITEȘTE ȘI VIDEO Will Smith și Martin Lawrence, filmare inedită pentru un film

O altă explicație, mai consideră antropologul, ține de faptul că romii au fost mult timp un popor fie nomad fie marginal / subjugat unor societăți dominante. „În aceste condiții, nu a apărut o gastronomie etnică identificabilă acestei națiuni ci au preluat și / sau adaptat mâncărurile populațiilor lângă care trăiau”, spune Radu Umbreș.

De asemenea, componenta culturală romă a apărut dintotdeauna în zona de divertisment asociată cu mesele festive din România, dar într-un format hibrid care aducea laolaltă elemente românești, regionale, și rome.

Explicația pentru care restaurante cu specific romanes există în Spania, dar nu și în România, ține de imaginea diferită pe care romii o au în cele două țări.

FOTO Fanii Disney, dispuși să plătească sute și chiar mii de dolari pe “apă Splash Mountain” CITEȘTE ȘI FOTO Fanii Disney, dispuși să plătească sute și chiar mii de dolari pe “apă Splash Mountain”

Aș mai putea adăuga ceva destul de important: imaginea romilor în Spania este una asociată cu spiritul boem, cu un stil nomad de viață care însă este privit mai repede ca exotic. Din diverse motive, printre care robia și sărăcia sunt probabil printre cele mai importante, imaginea romilor în România este asociată mai repede cu stereotipuri negative.

viewscnt
Afla mai multe despre
romi
mancare