Se spune că vinul și brânza sunt ca un cuplu perfect, completându-se într-un dans al gusturilor. De la brânzeturile moi și cremoase până la cele tari și maturate, alegerea corectă a vinului poate evidenția sau echilibra aromele brânzei.
Fie că ești un cunoscător pasionat sau doar începător în lumea vinului și a brânzeturilor, de World Cheese Day, eveniment care se sărbătorește în fiecare an pe 27 martie, expertul Unvinpezi.ro Răzvan Avram îți recomandă 10 vinuri savuroase, care să însoțească diverse tipuri de brânzeturi.
Chardonnay sau Sauvignon Blanc pentru brânza Brie
Brie este o brânză cu o consistență mai moale, untoasă, într-o culoare deschisă, cu o ușoară tentă de gri sub o crustă de culoare albă, de mucegai, produsă din lapte de vacă și denumită astfel după regiunea franceză din care provine.
O alegere de vin inspirată pentru brânza Brie este Vigneron Chardonnay Bio 2022 de la Domeniile Franco-Române, un vin savuros și intens, cu arome de citrice, dar și de fructe exotice.Un alt vin la fel de potrivit pentru acest tip de brânză este Sauvignon Blanc Premium 2022 de la Villa Vinea, un vin cu corp plin și note de soc, ardei gras și vanilie.
Spumant sau Pinot Noir pentru brânză Camembert
Alături de bagheta de pâine, brânza Camembert este considerată un simbol al patrimoniului gastronomic al Franței. O brânză cu o pastă semi-moale și o crustă de mucegai, Camembert este preparată din lapte de vacă, are un gust ușor picant, cu tente de nuci.
În ceea ce privește asocierea vin-brânză Camembert, poți miza pe Spumant Metoda Tradițională 2021 de la Familia Darabont, un cupaj alb din Chardonnay, Riesling de Rhin și Fetească Regală sau pe Jelna Pinot Noir 2022 de la Crama Jelna, un vin foarte tânăr, cu o amprentă rustică și arome principale de fruct roșu zemos.
Vinuri roșii pentru brânză Gouda
Brânza Gouda este o brânză de origine olandeză, produsă din lapte de vacă. Acum una dintre cele mai populare brânzeturi din lume, Gouda a fost numită după orașul cu același nume din Olanda, acolo unde, în trecut, se afla o piață în care era permisă comercializarea brânzeturilor.
Pentru o astfel de brânză semi-tare, cu note lemnoase și condimentate, încearcă Arhon Cabernet Franc 2017 de la Domeniul Drăgași, un vin cu arome de fructe negre, ciocolată, ardei roșu și tutun sau Terre de Sannes 2020, un cupaj roșu de Syrah și Grenache, cu note de fructe roșii bine coapte și condimente.
Malbec sau Cabernet Sauvignon pentru brânză Manchego
Manchego este o brânză extra maturată, grasă, obținută în regiunea La Mancha din Spania, din lapte de oaie din rasa Manchega. Cu o consistență fermă și compactă, brânză Manchego are un gust intens, ușor sărat.
Acest tip de brânză merge foarte bine cu Trumpeter Malbec 2022 de la Rutini Wines, un Malbec cărnos și condimentat, care evoluează în registrul fructelor negre supracoapte. O alegere la fel de inspirată este și Cantea 2017 de la 1000 de Chipuri, un Cabernet Sauvignon corpolent cu arome de mure, coacăze negre și ceva note vegetal ierboase.
Riesling sau Syrah pentru brânză Parmigiano Reggiano
O brânză tare, maturată, obținută din lapte de vacă, Parmigiano Reggiano datează încă din Evul Mediu, fiind produsă pe atunci la mănăstirile din Parma, Reggio Emilia. Astăzi, brânza cu gust picant, sărat, cu note de cimbru, fructe, caramel și nuci este obținută după aproximativ aceeași rețetă.
Pentru a-i simți pe de-a-ntregul savoarea, asociază brânza Parmigiano Reggiano cu Riesling Dry Blue Slate 2022, un vin alb sec, elegant și fructat sau cu Bacanta Syrah Barrique 2018 de la Crama Gîrboiu, un Syrah cu arome de fructe negre, piper și eucalipt.
Poți găsi toate aceste vinuri pe Unvinpezi.ro, platforma online de vinuri cu cele mai multe recenzii din România.
Pe Unvinpezi.ro găsești zilnic un vin excepțional, evaluat de experți, la cel mai mic preț din online-ul românesc, în stoc limitat. Este singurul magazin online de vinuri din România care vinde în exclusivitate vinuri alese de o echipă de 15 experți, unii dintre ei câștigători la Campionatul mondial de degustări în orb, ediția 2023.
Articol sustinut de unvinpezi.ro