Bujorul a fost declarat Floare Națională a României, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaților și promulgat acum de președinte.
„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Națională a României. În scopul marcării Florii Naționale a României, anual se organizează, la nivel național și local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice și ornamentale diferite specii de bujor.
Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane științifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice și ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede proiectul.
Autoritățile administrației publice locale pot sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc și vor lua măsuri pentru adaptarea la condițiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte țări.
Proiectul mai prevede că autoritățile administrației publice locale pot organiza anual expoziții florale centrate pe bujor și vor putea amenaja în parcuri și grădini publice spații rezervate cultivării florii de bujor.
Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spații distincte și pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.
Uniunea Artiștilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziții de pictură consacrate florii de bujor. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor colițe și timbre consacrate florii de bujor.
Floarea de bujor, cunoscută sub denumirea știintifică de Paeonia Romanica Peregrina, este considerată una dintre cele mai vechi flori din România.