Averile celor mai bogați oameni din lume au scăzut în 2018 pentru prima oară în ultimul deceniu

Averile celor mai bogați oameni din lume au scăzut în 2018 pentru prima oară în ultimul deceniu
scris 8 nov 2019

Averile celor mai bogați oameni din lume au scăzut anul trecut pentru prima oară în ultimul deceniu, din cauza tulburărilor geopolitice și a instabilității piețelor de capital, potrivit unui raport realizat de banca elvețială UBS și de firma de consultanță PwC, transmite Reuters.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Astfel, averile miliardarilor au scăzut cu 388 de miliarde de dolari la nivel global, la 8.529 de miliarde de dolari, cu un declin accentuat în China, care este pe locul al doilea în funcție de numărul miliardarilor, după Statele Unite, și la nivelul regiunii Asia-pacific, arată UBS/PwC Billionaires Report, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile private, inclusiv UBS, cel mai mare administrator al averilor din lume, au resimțit efectele tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China și ale incertitudinilor politice globale, clienții evitând tranzacțiile și contracând împrumuturi, în loc să strângă mai mult capital.

Românul Ciprian Suta - recrutat de General Motors de la cel mai mare producător auto din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Românul Ciprian Suta - recrutat de General Motors de la cel mai mare producător auto din Marea Britanie

”Averile miliardarilor au scăzut în 2018 pentru prima oară din 2008, din cauza geopoliticii”, a  afirmat în raport Josef Stadler, director pentru clienții ultra-bogați ai UBS.

Averile nete ale celor mai bogați oameni din China au scăzut cu 12,8%, calculate în dolari, pe fondul declinului piețelor de acțiuni, a deprecierii monedei locale și a încetinirii creșterii celei de-a doua mari economii a lumii la cel mai redus ritm din aproape trei decenii, în 2018, arată raportul.

În pofida accestui declin, China continuă să creeeze un nou miliardar la fiecare 2-2,5 zile.

La nivel mondial, numărul miliardarilor a scăzut în toate regiunile cu excepția Americilor, unde antreprenorii din sectorul tehnologiei au continuat să îngroașe rândurile celor mai bogați oameni din Statele Unite.

“Acest raport arată rezistența economiei americane”, unde la sfârșitul anului 2018 existau 749 de miliardari, a afirmat John Matthews, director pentru managementul averilor private la UBS în Statele Unite.

Chiar dacă piața de capital și-a revenit după declinul puternic înrregistrat la sfârșitul anului 2018, contribuind la creșterea activelor managerilor de fonduri, cele mai bogate familii din lume rămân îngrijorate de tensiunile comerciale, populismul Brexitului și schimbările climatice și continuă să păstreze bani în numerar.

viewscnt
Afla mai multe despre
averi
pwc
ubs