Liderii UE sunt în continuare în dezacord pe tema refugiaților

Liderii UE sunt în continuare în dezacord pe tema refugiaților
scris 15 dec 2017

Liderii Uniunii Europene sunt în continuare în dezacord pe tema refugiaților, la doi ani de la izbucnirea crizei fiind făcute forturi pentru a se ajunge la o soluție comună pentru rezolvarea situației, scrie Reuters.

O discuție deschisă la o cină în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles a început joi seară și s-a prelungit până târziu, în încercarea de a se ajunge la aceeași viziune pe tema statutului refugiaților. După trei ore de discuții, liderii europeni au declarat că deși situația nu mai este la fel de gravă ca în 2015, atunci când aproape un milion de oameni au ajuns în Grecia în drumul lor spre Germania, discuția nu și-a atins scopul, multe state din est fiind împotriva celor din vest, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Avem foarte mult de lucru. Pozițiile nu s-au schimbat”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

RAPORT România este pentru al patrulea an consecutiv lider regional la numărul de modificări legislative CITEȘTE ȘI RAPORT România este pentru al patrulea an consecutiv lider regional la numărul de modificări legislative

Liderii cehi și polonezi au rămas fideli ideii că țările lor excomuniste, la fel ca Ungaria și Slovacia, nu pot accepta un număr mare de migranți, mai ales musulmani.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a numit dezbaterea drept una „furtunoasă” și a declarat că premierul grec Alexis Tsipras a fost „agresiv”. Babis a adăugat că aliații estici nu vor accepta să li se impună o cotă de migranți de către majoritatea vestică.

Merkel și prim-ministrul italian Paolo Gentiloni se află printre cei care au cerut ca toate țările să aibă o cotă obligatorie de refugiați.

Oficiali germani au spus că Merkel l-a criticat pe Donald Tusk, cel care a condus summitul și fost premier polonez, în urma unei scrisori trimise de acesta săptămâna trecută către liderii europeni în care spunea că încercarea Comisiei Europene de a împărți în mod egalii refugiații între țările membre a eșuat. Scrisoarea a fost salutată de membrii sceptici din est, dar a iritat multe state vestice și chiar Comisia Europeană.

Relațiile dintre statele membre UE s-au răcit din cauza diferențelor de opinie privind modul în care ar trebui împărțiți refugiații care ajung în Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
refugiati