O nouă lovitură pentru bănci: OTP Bank pierde al treilea proces pe clauze abuzive cu ANPC

O nouă lovitură pentru bănci: OTP Bank pierde al treilea proces pe clauze abuzive cu ANPC
scris 15 dec 2017

OTP Bank a utilizat clauze abuzive în contractele de credit ipotecar încheiate înainte de 2010. Este decizia Cuții de Apel București, care a menținut în parte o decizie a tribunalului și a hotărât să elimine din toate contractele clauzele care acordau dreptul băncii să modifice rata dobânzii în funcție de politica proprie, ca și nivelul taxelor și comisioanelor, fără acceptul clientului.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Este al treilea proces câștigat de ANPC cu OTP Bank cu efecte erga omnes, respectiv cu decizie valabilă pentru toți, fără excepție.

Urmărește-ne și pe Google News

Curtea de Apel a admis, în parte, apelul OTP Bank la o decizie anterioară a Tribunalului, prin care erau eliminate 10 clauze din contractele de credit ipotecar încheiate înainte de 2010, și a decis să elimine 3 dintre acestea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Instanța a considerat abuzivă clauza prin care clientul datorează “o rată de dobânda revizuibila în conformitate cu politică Băncii”, dar și clauza prin care ‘pe parcursul derulării creditului, banca poate modifică nivelul taxelor și comisioanelor, fără consimțământul clientului”. De asemenea, este eliminată și prevederea potrivit căreia nerespectarea de către client a “oricărei obligații” asumate prin contract dă dreptul băncii să declare scadent anticipat întregul credit și să ia orice măsură pentru recuperarea pagubei.

În contradicție cu Tribunalul, Curtea de Apel n-a considerat, printre altele, ca abuziv comisionul de acordare de 2% din valoarea creditului și dobânda penalizatoare de 10% peste dobânda curentă.

Atât instanța de fond, cât și cea de apel au respins cererea ANPC ca debitorilor să le fie restituite sumele încasate fără temei. Debitorii care au plătit bani în plus pe dobânzi sunt nevoiți să facă o acțiune separată pe baza acestei decizii.

ULTIMA ORĂ Metrorex ia în calcul montarea pe peroane a unor uși portpalier, care permit accesul călătorilor în vagoanele de metrou doar după ce trenul a oprit în stație CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Metrorex ia în calcul montarea pe peroane a unor uși portpalier, care permit accesul călătorilor în vagoanele de metrou doar după ce trenul a oprit în stație

Este cel de-al treilea proces erga omnes – cu efecte asupra tuturor contractelor - câștigat definitiv de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu banca cu acționariat din Ungaria, după ce a deschis 4 litigii cu aceasta după 2013, dintre care a pierdut definitiv unul.

De altfel, ANPC a mai câștigat definitiv un litigiu, în 2016, pe aceleași prevederi, dar care privea contractele de credite de nevoi personale și contractele de credite imobiliare – ultimele fiind, în esență, contracte de același fel cu cele ipotecare, dar sub altă denumire.

OTP Bank a susținut atunci că decizia nu are efecte pentru că judecătorii nu au arătat cum trebuie eliminate clauzele respective și că, oricum, acele clauze nu mai există în contracte, acestea fiind modificate cu ocazia Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50 din 2010. De altfel, nici ANPC nu a urmărit modul în care banca a pus în practică decizia.

În iunie 2008, OTP a majorat dobânzile tuturor clienților. Creșterea de dobândă a fost de la 5,5% la 6,49% pentru cei cu credite ipotecare și de la 5,7% la 6,99% pentru cei cu credite de consum cu ipotecă.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a impus băncilor să calculeze dobânzile variabile după o formulă transparentă, care să includă indicatori de piață precum Euribor/Libor/Robor + o marjă fixă.

OTP, la fel ca restul băncilor, a scăzut din dobânzile curente, din vara anului 2010, valorile curente ale ratelor de piață și a calculat marje fixe noi. Măsura a fost una păguboasă pentru clienți, în condițiile în care valorile Euribor și Libor CHF au scăzut abrupt după declanșarea crizei față de momentul contractării creditelor, ceea ce i-a adus în situația să plătească marje fixe de peste 6 puncte procentuale.

Într-un alt litigiu câștigat de ANPC a fost eliminată clauza care impunea debitorilor cu credite de consum cu ipotecă să mențină un nivel al garanției cu 25% peste valoarea soldului creditului, altfel acesta se află în culpă, caz în care banca poate declanșa scadența anticipată și executarea silită.

Instanța a mai eliminat în dosarul respectiv și prevederea potrivit căreia banca putea declanșa scadența anticipată în situația în care oricare creditor deschidea executarea silită împotriva clienților.

După 2013, ANPC a deschis 41 de litigii cu băncile (BCR, Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, ING Bank, BCR Banca pentru Locuințe, Alpha Bank, OTP Bank, Banca Românească, Bancpost). Autoritatea a pierdut un proces cu Piraeus Bank la Tribunalul București, unul cu Bancpost pe fond, altul definitiv, la Curtea de Apel București și a câștigat într-un alt dosar cu banca cu acționariat grecesc. ANPC a mai câștigat definitiv un proces cu BCR și unul pe fond, a pierdut definitiv trei litigii cu Credit Europe Bank și a câștigat unul cu Alpha Bank. Celelalte litigii se află în diferite stadii procesuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
clauze abuzive
anpc