Aproape o treime din armele folosite de gruparea Stat Islamic sunt fabricate în state membre UE, între care România, potrivit unui raport al Conflict Armament Research (CAR), organizație internațională care documentează traficul de arme în zonele de război, scrie The Telegraph.
Raportul arată că militanții Statului Islamic folosesc armament fabricat în țări precum România, Ungaria, Bulgaria și Germania, scrie News.ro.
Singurul producător mai mare de armament de la care se aprovizionează gruparea jihadistă este China. Raportul de 200 de pagini oferă cel mai cuprinzător studiu verificat al armelor folosite de gruparea Stat Islamic, prezentând o analiză a peste 40.000 de articole recuperate de la forțele ISIS pe parcursul a trei ani.
Concluzia studiului Conflict Armament Research este că rezervele internaționale de armament, menite să ajungă la facțiunile rebele din conflictul sirian, au ajuns de fapt la teroriști ISIS, care și-au mărit semnificativ cantitatea și calitatea armelor din arsenal.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Puterea Facebook, Twitter, Google și Amazon abia acum începe să fie înțeleasă, datorită, în mare parte, dezvăluirilor despre interferența Rusiei în alegerile străineÎn prima fază a conflictului, cea mai mare parte a armelor folosite de gruparea Stat Islamic erau capturate de la forțele irakiene și siriene, dar de la finalul anului 2015 CAR a început să observe o nouă sursă importantă de provizionare cu armament: fabricile din Estul Europei. Armele și muniția au fost fabricate în fabrici din Europa, vândute în SUA și Arabia Saudită și transportate apoi peste granița turcă în Siria.
"Sunt momente în care statele care vor să atingă obiective politice pe termen scurt furnizează arme unor grupări asupra cărora exercită control redus sau deloc. Aceste arme ajung adeseori către cele mai organizate și eficiente forțe rebele și insurgente”, spune James Bevan, directorul executiv al CAR.
Într-un caz, CAR a descoperit că mașini de luptă blindate au fost fabricate în state din UE și vândute în SUA, de unde au fost livrate opoziției din Siria, ajungând apoi la ISIS. Un alt caz este cel în care în octombrie 2014 România a vândut armatei americane 9.252 de piese PG-9.