Multiculturalismul promovat intens la nivelul Uniunii Europene reprezintă unul dintre motivele pentru care UE se află acum într-o situația delicată din punct de vedere social și a creat tensiuni între diverse categorii sociale, spre deosebire de SUA, unde există o omogenitate mai mare, a declarat miercuri economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, la dezbaterea "Implicațiile economice ale Brexit-ului", organizată de către Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Rezultatul referendumului din Marea Britanie, în care aproape 52% dintre cei care au votat au ales ca țara să părăsească UE, a dat naștere la multe discuții și controverse referitoare la modul în care este construită uniunea și valorile pe care aceasta le promovează, scrie News.ro.
Una dintre marile probleme nerezolvate în UE este legată de promovarea mai multor culturi diverse, care au creat tensiuni sociale și au îndepărtat marea masă a votanților de actualul sistem european, consideră economistul-șef al BNR.
”Multiculturalismul a fost și el livrat de UE, deși nu trebuia. În SUA există acel «melting pot», acel cazan unde se topesc culturile. Toată gargara asta hipsteristă că noi suntem multiculturali ne-a adus în situația de acum”, a spus Lazea.
El a ținut să precizeze că toate comentariile sale din cadrul dezbaterii reprezintă părerile sale personale, și nu poziția oficială a BNR.
Lazea consideră că una dintre așteptările nerealiste ale cetățenilor UE a reprezentat-o instaurarea unui adevărat rai economic, care ar fi adus ștergerea datoriilor și ieșirea din criză pentru toată lumea.
Această așteptare nerealistă, care a dus la crearea de tensiuni, a fost întreținută printr-o propagandă constantă, care a avut priză în contextul în care mare parte din populație nu are o memorie istorică și nici o educație financiară consistentă, consideră economistul-șef al BNR.
”Este falsă așteptarea ca orice stat este solvabil pe termen lung. Un stat trebuie să strângă cureaua în vremurile bune, ceea ce nu s-a întâmplat. Toate revistele care predică ieșirea din criză uită să spună: fraierilor din lumea a treia, asta nu vi se aplică vouă”, a afirmat Lazea.