EXCLUSIV Firma care asigură militarii români intră în faliment

EXCLUSIV Firma care asigură militarii români intră în faliment
scris 28 iun 2016

Restructurarea sectorului de asigurări merge mai departe. Forte Asigurări devine a doua companie din ultimul deceniu pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară cere declanșarea falimentului, după ce anul trecut a inițiat procedura de faliment pentru liderul pieței de atunci, Astra Asigurări.

UPDATE: La ora 17:40, Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis un comunicat în care, printre altele, arată că membrii Consiliului au votat  și respingerea proiectului Bandenia, ridicarea licenței Forte și solicitarea de faliment, confirmând astfel informațiile Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul ASF a admis, marți, propunerea venită din partea sectorului de asigurări din cadrul instituției și a decis ridicarea licenței Forte Asigurări și formularea unei cereri pentru intrarea în faliment a firmei care asigură militarii români aflați pe teatrele de operațiuni din afara țării.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Finaciară a sesizat DIICOT și DNA în legătură cu situația de la Forte Asigurări. 

Ca și în cazul Astra Asigurări, starea de faliment va trebui confirmată de o instanță de judecată.

Profit.ro a scris încă de acum două săptămâni că ASF ia în calcul introducerea în faliment a societății de asigurare. Decizia a fost inițial amânată pentru a analiza propunerea actualului acționar indirect al asigurătorului, care ar fi dorit să devină acționar direct.

Din informațiile Profit.ro, banca de investiții care a vrut să preia Forte nu a reușit să facă dovada capacității sale de a recapitaliza compania. 

Banca de investiții Bandenia PLC a depus, printr-un cabinet de avocatură din România, un set de documente prin care a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară să îi aprobe intrarea ca acționar direct la Forte Asigurări.

Bandenia se angaja să majoreze capitalul Forte cu 12 milioane de euro, în două etape. Imediat după ce ar fi intrat ca acționar direct, Bandenia ar fi adus 7 milioane de euro pentru ca, ulterior, să efectueze o nouă majorare în valoare de 5 milioane de euro.

Societatea financiară, spun sursele Profit.ro, nu a depus niciun document care să garanteze îndeplinirea obligațiilor.

Statul, obligat de judecători să plătească paguba din dosarul \ CITEȘTE ȘI Statul, obligat de judecători să plătească paguba din dosarul "Eterna și Fascinanta Românie”

Cei nouă membrii ai Consiliului ASF au decis inițial, în baza unei note interne, să amâne ridicarea licenței Forte până la analizarea ofertei formulate de Bandenia.

Sursele Profit.ro mai spun că datoriile totale ale Forte Asigurări nu depășesc în acest moment 2 milioane de euro, deși compania a încetat să mai plătească daune de câteva luni din cauză că este total decapitalizată. În portofoliul Forte există chiar și daune mai vechi de un an și jumătate.

Cele 12 milioane de euro promise de Bandenia ar fi salvat compania al cărei capital social nu depășește în prezent 8 milioane de euro. Una dintre condițiile impuse de ASF, mai spun sursele Profit.ro, a fost ca proveniența banilor să fie una transparentă, întrucât o majorare de capital presupune inclusiv un aviz de la alte instituții ale statului, cum este Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Verificările făcute de specialiștii din sectorul asigurări al ASF arată că Bandenia nu este tocmai tipul de investitor strategic căutat, în general, de instituție. Firma, care se prezintă ca o bancă, este o societate de intermediere financiară ai cărei investitori nu sunt foarte ușor de identificat.

Fostul acționar al Forte, societatea LGS Holding, condusă la vedere de doi cetățeni italieni și având sediul central la Londra, a încetat să mai sprijine activitatea Forte încă de acum un an și jumătate. Mai mult decât atât, LGS este acuzată că a avut un rol semnificativ în prăbușirea firmei de asigurări.

Atât un control al ASF, cât și o plângere depusă la Parchet de către Bandenia PLC arată că LGS a scos bani din conturile Forte și i-a direcționat către alte afaceri pe care le controlează.

LGS Holding, acționarul majoritar al Forte, a fost preluat de către Bandenia PLC în urmă cu un an și jumătate. În prezent, acționarii celor două entități se află în conflict, acuzându-se reciproc de faptul că nu și-au ținut angajamentele financiare și că au devalizat Forte. Sursele Profit.ro spun că acest conflict a ajuns și la ASF.

Contracte cu statul pentru fosta firmă a familiei Păunescu

Deși este o companie de dimensiuni reduse și a trecut prin mai multe perioade de criză, Forte a reușit de-a lungul timpului să câștige mai multe contracte cu instituții publice. Ultimele două chiar la finalul anului trecut. Forte asigură, alături de Asirom, militarii români care operează pe câmpurile de luptă din afara țării. Aceeași firmă asigură CASCO automobilele aflate în folosința companiei Romgaz. Despre cele două contracte Profit.ro a scris în premieră.

Până la finele anului 2012, societatea Forte a fost controlată de o firmă a familiei lui George Constantin Păunescu (Compania Hotelieră Intercontinental SA) și o societate de investiții din Elveția, Finmacht, care este prezentă, de asemenea, în multe dintre afacerile familiei Păunescu din media, finanțe, turism și industrie.

Numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor a ajuns la un nivel-record, depășind 1,7 milioane CITEȘTE ȘI Numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor a ajuns la un nivel-record, depășind 1,7 milioane

Ulterior, Finmacht a preluat acțiunile deținute la Forte de Compania Hotelieră Intercontinental și a făcut loc, treptat, firmei LGS Holding.

LGS a preluat aproape complet controlul Forte (99,97% din acțiuni) la începutul lui 2013 în urma a două majorări de capital în valoare de câte 500.000 de euro. Potrivit unui document al Consiliului Național al Audiovizualului, Forte este și în prezent acționar indirect la unul dintre posturile de radio deținute de grupul media al familiei Păunescu.

Înainte să se numească Forte Asigurări, compania a purtat denumirea de Institutul Român de Asigurări (IRASIG). Societatea a fost înființată în 1996 și relansată în 2008, când la conducere a fost adusă fosta echipă din fruntea Generali România, inclusiv CEO-ul Guglielmo Frinzi. La vremea aceea se vorbea inclusiv despre intenția firmei controlate de Bobby Păunescu de a vinde asigurări românilor din Italia.

În 2009, societatea și-a schimbat numele în Forte Asigurări. Cu excepția Monitorului Oficial, niciun document sau text jurnalistic existent în variantă electronică nu consemnează ieșirea vechilor acționari și intrarea LGS Holding în acționariatul Forte. Rapoartele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor notează doar schimbarea denumirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment forte
forte
familia paunescu
asf
asigurari
militari