Lazea (BNR): Taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar din România sub media europeană

Lazea (BNR): Taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar din România sub media europeană
scris 17 feb 2019

Profitabilitatea sistemului bancar din România este - înainte de impunerea taxei pe active - mai bună decât media europeană, dar nu excepțională, însă impunerea acestei taxe ar putea să o transforme din mai bună în mai slabă decât media europeană și, de asemenea, nu ar fi exclus, în acest scenariu, să asistăm la câteva ieșiri de bănci din România, susține economistul șef al Băncii Naționale a României, într-un articol publicat pe pe blogul Opinii BNR, preluat de Agepres.ro.

"Atacul declanșat asupra băncilor - concretizat în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.114/2018 și de un set de trei legi aflate în dezbatere în Parlament - are la bază o premisă fundamentală: aceea că băncile comerciale prezente în România au o profitabilitate mai mare decât omoloagele lor din alte state europene. Din această premisă - dacă este adevărată - pot decurge două concluzii: noile prevederi legale nu vor determina băncile să-și reducă activitatea în România ('nu pleacă câinele de la măcelărie'); băncile vor accepta, fără entuziasm, să-și reducă marja de profit, dând credite mai ieftine. Dar ce se întâmplă dacă premisa este greșită, iar băncile din România nu sunt mai profitabile decât cele din Uniunea Europeană? Mai sunt valabile în acest caz cele două concluzii?", se întreabă Valentin Lazea.

Statul întoarce spatele băncilor - Vâlcov despre împrumuturile statului de la bănci: Nu sunt o prioritate acum. Finanțele vor bani de la populație și pregătesc un împrumut extern CITEȘTE ȘI Statul întoarce spatele băncilor - Vâlcov despre împrumuturile statului de la bănci: Nu sunt o prioritate acum. Finanțele vor bani de la populație și pregătesc un împrumut extern
Urmărește-ne și pe Google News

El afirmă că, pentru a face comparații internaționale, sursa cea mai credibilă o constituie Consolidated Banking Data produsă de Banca Centrală Europeană. În această bază de date, profitabilitatea sistemelor bancare din statele UE este comparată prin intermediul a trei indicatori: randamentul activelor (return on assets, ROA); randamentul capitalului (return on equity, ROE); raportul cost/venituri (cost to income ratio). Lazea le analizează pe rând, evidențiind pozițiile băncilor din România.

Astfel, referitor la Randamentul activelor (ROA), Valentin Lazea menționează că acest indicator arată cât câștigă sistemul bancar dintr-o țară într-un an de zile, raportat la volumul total al banilor pe care respectivul sistem i-a dat cu împrumut (prin credite către firme și populație) sau i-a investit (în imobile, titluri de stat etc.).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
lazea
bnr
active
taxa
profitabilitate
banci