Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, în discursul său anual despre starea Uniunii, o dublare a Fondului European de Investiții Strategice (FEIS), la 630 de miliarde de euro, până în 2022, pentru a contracara scăderea importantă a cheltuielilor după criza financiară și pentru a contribui la proiectele ample de infrastructură, de la aeroporturi până la rețele de internet de mare viteză.
„Fondul nostru European de Investiții va oferi, în total, investiții de cel puțin 500 de miliarde (de euro – n.r.) până în 2020 și vom depune eforturi pentru a ajunge la 630 de miliarde până în 2022”, a spus el. „Dacă statele membre continuă, putem ajunge acolo și mai repede”, a adăugat șeful Executivului european, conform News.ro.
Juncker a afirmat că FEIS a strâns deja 116 miliarde de euro în investiții în primul an de funcționare.
„Peste 200.000 de firme mici și start-upuri din Europa au primit credite. Iar peste 100.000 de oameni au primit locuri noi de muncă”, a oferit Juncker ca exemplu pentru succesul Fondului.
El a subliniat că, pe lângă eforturile de a obține fonduri, UE trebuie să creeze și mediul adecvat pentru investiții.
„Băncile europene sunt în stare mult mai bună decât acum doi ani, datorită eforturilor noastre europene comune. Europa are nevoie de băncile sale. Însă o economie care este dependentă aproape în totalitate de creditul bancar este dăunătoare pentru stabilitatea financiară. Este dăunătoare și pentru afaceri, după cum am văzut în timpul crizei financiare”, a atras atenția Juncker, pledând pentru o accelerare a eforturilor pentru Uniunea Piețelor de Capital, care va face sistemul financiar mai rezistent.
“Le va oferi companiilor acces mai ușor și mai diversificat la finanțe. Imaginați-vă un start-up finlandez care nu poate primi un credit bancar. Acum, opțiunile sunt foarte limitate. Uniunea Piețelor de Capital va oferi surse alternative, vitale de finanțare pentru a ajuta start-up-urile să înceapă”, a adăugat el.
Șeful C.E. a amintit că, anul trecut, Executivul a prezentat o propunere „care va facilita acordarea de credite de către bănci”, ce are „potențialul de a debloca până la 100 de miliarde de euro fonduri suplimentare pentru afacerile din UE”.
Juncker a promis și extinderea Fondului de Investiții la nivel global, ajutând sectorul privat din Africa. Suma inițială alocată este de 44 de milioane de euro, dar ar putea fi dublată ulterior.
Președintele Executivului UE speră astfel să limiteze numărul de oameni care părăsesc continental sărac pentru a ajunge în Europa.
Fondul pentru Africa se înscrie în eforturile lui Juncker de a promova o agendă pozitivă, în special în cazul crizei migratorii care a divizat profund Uniunea Europeană.
De asemenea, el a criticat voalat țările din centrul și estul Europei, care nu vor să preia refugiați din nordul Africii și din Orientul Mijlociu. „Solidaritatea trebuie să vină din inimă. Nu poate fi forțată”, a subliniat el.
Înființat pe o perioadă de trei ani, până în 2018, FEIS are o valoare totală de 21 de miliarde de euro, dar este estimat că va avea un efect multiplicator global de 1 la 15 prin atragerea investițiilor private, generând astfel fonduri noi totale de circa 315 miliarde de euro.
Estimarea privind coeficientul multiplicator se bazează pe experiențele Comisiei Europene și ale Băncii Europene de Investiții din proiecte similare din trecut.