Jihadiștii al-Qaeda din Mali au dat publicității duminică dimineață o înregistrare cu șase ostatici străini, printre care se numără și românul Iulian Gherguț, răpit în urmă cu mai bine de doi ani în urma unui atac islamist asupra unei mine de mangan din localitatea Tambao, situată la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Burkina Faso, transmite France Presse.
Înregistrarea de 16 minute și 50 de secunde ar trebui să reprezinte o dovadă că cei șase ostatici sunt în continuare în viață, fiind realizată de către gruparea Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin - ramura oficială a grupării al-Qaeda în Mali - și publicată de americanii de la SITE, scrie News.ro.
Printre cei șase ostatici străini care apar în înregistrare se numără: românul Iulian Gherguț, sud-africanul Stephen McGown, misionara elvețiană Beatrice Stockly, chirurgul australian Arthur Kenneth Ellitott, franțuzoaica Sophie Petronin și călugărița columbiancă Gloria Cecilia Narvaez Argoti.
CITEȘTE ȘI Topul producătorilor de carne: Unicarm rămâne liderul pieței, cu afaceri de 144 milioane euroNicio grupare nu a revendicat anterior răpirea Sophiei Petronin, care a fost atacată la finele anului trecut de mai mulți brăbați înarmați în localitatea Gao.
După ce franțuzoaica apare în fața camerei, vocea naratorului jihadist susține că aceasta speră că președintele Macron o va ajuta să se întoarcă la familia sa din Franța.
Înregistrarea a fost dată publcității cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Emmanuel Macron în Mali, unde ar urma să discute despre consolidarea sprijinului vestic pentru forțele antiteroriste care luptă cu jihadiștii al-Qaeda.
De asemenea, ostaticii sunt prezentanți de rând de către un narator, care susține că nu au existat până în acest moment negocieri pentru eliberarea lor. Primul care apare în fața camerei este sud-africanul Stephen McGown, care a fost răpit în urmă cu aproape șase ani din Timbuktu.
”Este o perioadă lungă de timp în care să fii departe... Când credeți că se va sfârși asta? Acum facem o nouă înregistrare, dar nu știu ce să spun. Am spus tot ce aveam de spus în trecut. S-a spus tot în înregistrările anterioare pe care le-am făcut”, declară McGowan.
Ulterior, în fața camerei apare octogenarul Arthur Kenneth Elliott, urmat de românul Iulian Gherguț.
La sfârșitul înregistrării, vocea naratorului se adresează familiilor celor răpiți și susține că nu au început până acum negocieri reale, dar apoi menționează că negocierile continuă.
Aceasta nu este prima înregistrare în care apare românul Iulian Gherguț.
În noiembrie 2016, jihadiștii au dat publicității o înregistrare în care ostaticul român cere guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiștilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credință teroriștilor Al-Qaeda.
Gherguț a cerut atunci guvernului român și familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.
Răpirea unor cetățeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali și Niger, dar mai rar în Burkina Faso.
Iulian Gherguț (39 de ani) făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.
Românul, care are inclusiv cetățenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanți islamiști au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparține omului de afaceri cu cetățenie română și australiană Frank Timiș.
De asemenea, autoritățile au susținut că ostaticul român a fost transportat de militanții islamiști în Mali.
După răpirea cetățeanului român, autoritățile au declanșat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguț.