Medicii nu pot primi atenții sau “donații” a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție, care a reglementat, astfel, definitiv, o problemă de drept ce a cauzat, de-a lungul timpului, decizii contradictorii la instanțele de drept comun.
Șpaga camuflată juridic sub termenul “donație” a fost declarată ilegală pentru medicii din sistemul sanitar de stat de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care “a dezlegat”, astfel, “o problemă de drept”.
Curtea Supremă a fost chemată să se pronunțe, în vederea formării unei practici unitare în toate instanțele din țară, de către Curtea Militară de Apel București. Această din urmă instanță are pe rol soluționarea unui apel al DNA, în cazul mai multor medici militari, acuzați de corupție. Situația a apărut după ce avocații suspecților au susținut la Curtea Militară de Apel că, în cazul clienților lor nu a fost vorba despre primirea de foloase necuvenite sau mită, ci despre donații, de la pacienți, despre care au susținut că ar fi perfect legale.
Înainte de a se pronunța asupra vinovăției medicilor, Curtea Militară de Apel a solicitat Înaltei Curți să stabilească dacă “donațiile” sunt sau nu legale în cazul medicilor. Instanța Supremă a statuat, definitiv, că “donațiile” de la pacienți către medici nu sunt legale. Decizia va fi obligatorie, de acum înainte, pentru toate instanțele din țară care judecă angajați din sistemul sanitar care sunt suspectați de corupție.