GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorie

GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorie
scris 29 dec 2017

Moneda națională s-a depreciat cu un ban față de euro în ultima ședință de tranzacționare a anului, la 4,6597 lei/euro, cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit cotațiilor comunicate de Banca Națională a României.

Precedentul record negativ fusese stabilit în 21 noiembrie, când 1 euro era cotat la 4,6551 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Perechea EUR/RON a fost tranzacționată astăzi în piața interbancară în intervalul 4,6483 – 4,6626, după ce ieri a închis la nivelul de 4,6551. Cotația oficială de la BNR a fost de 4,6507 lei/euro ieri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Telekom lansează la Alba Iulia un proiect de Smart Education care implică 18 unități de învățământ și 690 de tablete pentru cadrele din învățământ CITEȘTE ȘI Telekom lansează la Alba Iulia un proiect de Smart Education care implică 18 unități de învățământ și 690 de tablete pentru cadrele din învățământ

Potrivit ING, leul s-a depreciat pe un volum mare al tranzacțiilor și un interes ridicat pentru achiziția de euro.

În regiune, forintul maghiar se deprecia ușor față de euro (0,14%), în timp ce zlotul polonez și coroana cehă câștigau în jur de 0,1% în fața monedei unice.

Leul a avut, de altfel, cea mai proastă performanță din regiune în acest an. Euro a încheiat cu 2,7% peste moneda națională, spre deosebire de o cotație aproape identică în cazul forintului maghiar și o depreciere de 5,2% față de zlot și de 5,3% față de coroana cehă.

GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorie

Leul, cel mai slab performer din regiune. Sursa grafic: Bloomberg

Moneda națională a performat slab mai ales pe finele anului, când a stabilit o serie de recorduri negative. Astfel, în 14 noiembrie leul era cotat la 4,6482, cel mai slab nivel după august 2012, când coaliția PSD/PNL de la acel moment a forțat suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Slăbiciunea leului din ultima perioadă este pusă mai degrabă pe seama efectelor politicii fiscale, care a dus la creșterea importurilor de bunuri de consum, ceea ce a dezechilibrat contul curent, concomitent cu o creștere mai accelerată a prețurilor decât cea anticipată.

GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorie

Tendința leului pe termen lung este una de depreciere clară. Sursa date: BNR

viewscnt
Afla mai multe despre
curs valutar
curs bnr