Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, inclusiv la cele Prima Casă, a scăzut la nivelul de 2,05%, cel mai mic din ultima lună și jumătate, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Este ultima cotație din acest an pentru indicatorul care se actualizează trimestrial în ratele la credit.
Indicele atins la finele anului este cel mai redus din ultima lună și jumătate, în condițiile în care Ministerul Finanțelor și-a crescut cheltuielile în luna decembrie și a pus mai multă lichiditate în piața monetară.
Joi, indicele a scăzut la 2,08%. Nivelul curent este sub maximul ultimei perioade, de 2,22%, atins la începutul lunii, față de o cotație de 0,8-0,9% în august. Robor este, însă, în continuare cu mult peste nivelurile sale istorice și dobânzile sunt așteptate să crească în continuare, pe măsură ce inflația va crește și BNR va înăspri politica monetară.
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, inclusiv la cele Prima Casă, iar creșterea subită a ratelor de dobândă a crescut îngrijorările în rândul debitorilor, bancherilor și a BNR.
CITEȘTE ȘI Trump: Ancheta legată de Rusia "dă o imagine foarte proastă" despre SUARata anuală a inflației a crescut, din nou, peste așteptările Băncii Naționale a României, până la 3,2% în noiembrie, de la 2,6% în octombrie, la cel mai ridicat nivel din vara anului 2013.
Analiștii ING consideră că BNR trebuie să acționeze în sensul creșterii dobânzilor, după ultimele cifre ale inflației, pentru ca piețele să nu considere că rămâne în urmă, ceea ce ar avea efecte în ieșirea investitorilor de pe titlurile de stat și, implicit, ar deteriora contul de capital.
BNR avertiza, în ultimul raport de stabilitate, asupra pericolelor generate de efectele creșterii dobânzilor mai ales în cazul persoanelor fizice cu credite, îndeosebi a celor cu împrumuturi ipotecare în lei. Dintre toate riscurile sistemice identificate de către BNR, cel mai important este cel de creștere a dobânzilor.
Cele mai vulnerabile la creșterea dobânzilor sunt persoanele care au contractat credite ipotecare și au venituri între salariul minim și cel mediu. Acestea au un grad de îndatorare dublu față de persoanele care câștigă de două ori peste salariul mediu, arată BNR.