GPL-iștii se înclină pe rând în fața Consiliului Concurenței: după Rompetrol, încă două firme își modifică voluntar contractele cu distribuitorii

GPL-iștii se înclină pe rând în fața Consiliului Concurenței: după Rompetrol, încă două firme își modifică voluntar contractele cu distribuitorii

Sursa foto: www.ecokraftbest.ro

scris 14 sep 2015

Angrosiștii de GPL Bulrom Gas din București și Sistemgas din Timișoara au contactat din proprie inițiativă Consiliul Concurenței și și-au luat angajamentul de a modifica contractele cu distribuitorii, pentru a înlătura clauzele considerate anticoncurențiale de către Consiliu în urma unei investigații demarate în 2011.

Astfel, numărul cazurilor de acest tip de pe piața comerțului cu GPL a ajuns la 3. Primii care au făcut acest pas au fost cei de la Rompetrol, speță despre care Profit.ro a scris la începutul lunii.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2011, Consiliul Concurenței a declanșat  o investigație având ca obiect o posibilă înțelegere privind prețurile între mai mulți angrosiști și distribuitori de GPL, efectuând mai multe inspecții inopinate la sediile companiilor vizate. Piața de GPL, estimată la 500 milioane euro, a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani, pe fondul scumpirii benzinei și motorinei survenite înainte de prăbușirea prețurilor la țiței din ultimele 12 luni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Principala suspiciune a Consiliului Concurenței în cazul Bulrom Gas a fost legată de faptul că, în contractele dintre firmă și distribuitorii de GPL, se stipula explicit că Bulrom are dreptul, în calitate de furnizor, să stabilească prețurile practicate la pompă de către distribuitorii care achiziționează GPL de la Bulrom.

"Clauza privind dreptul furnizorului de a stabili prețul de vânzare la pompă a GPL - ului auto cuprinsă în contractele de colaborare nu are caracter facultativ, ci obligatoriu, întrucât contractele de colaborare prevăd rezilierea de drept a acestora, în cazul în care distribuitorul nu o respectă", arată Consiliul Concurenței.

Potrivit instituției, clauza prin care s-au stabilit prețuri de revânzare fixe reprezintă o înțelegere cu caracter anticoncurențial încheiată între SC Bulrom Gas Impex SRL pe de o parte și distribuitori pe de altă parte, care are ca obiect împiedicarea concurenței pe piața românească, prin fixarea concertată în mod direct a prețurilor de vânzare.

Vor rezolvare amiabilă

Anul acesta, Bulrom Gas a contactat din proprie inițiativă Consiliul Concurenței și și-a luat angajamentul de a modifica contractele cu distribuitorii de GPL, în sensul că aceștia vor avea deplină libertate în a determina prețul de vânzare cu amănuntul al GPL-ului în punctele de vânzare proprii, conform propriilor politici de comercializare, fără aprobare prealabilă, limitare, restricționare ori verificare ulterioară din partea Bulrom Gas.

"Având în vedere natura angajamentelor asumate, pentru a garanta eficacitatea angajamentelor și pentru a permite Consiliului Concurenței să se asigure că angajamentele asumate vor fi îndeplinite cu un grad suficient de certitudine, este necesară monitorizarea ulterioară de către autoritatea de concurență pe o perioadă de 2 ani, inclusiv prin implicarea structurilor sale teritoriale", se arată în decizia Consiliului Concurenței de acceptare a angajamentelor Bulrom Gas, decizie prin care, totodată, se suspendă investigația în acest caz.

Bulrom Gas, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața locală de GPL, deține și dezvoltă începând cu anul 2003 o rețea proprie de stații de GPL, aprovizionând, stațiile unor distribuitori cu care are contracte de colaborare, precum și stații deținute de terți. Compania deservește 18 stații proprii, 45 stații în regim de colaborare și 55 stații aparținând terților. În plus, Bulrom Gas mai dispune de 14 autocisterne și de depozite de produse petroliere în Ploiești și Balș. Aprovizionarea cu GPL se face atât de la rafinăriile Petrotel Lukoil și Petrobrazi-OMV Petrom, cât și din import.

Anul trecut, Bulrom Gas a avut un profit net de 25,63 milioane lei, cu 40% mai mare decât în 2013, și o cifră de afaceri de 456,81 milioane lei, în creștere cu aproape 24% față de anul anterior.  Compania este controlată, în proporții egale, de oamenii de afaceri Dan Batlacov și Dan Pârâu.

Nici jucătorii mai mici n-au fost ocoliți

În cazul companiei Sistemgas din Timișoara, Consiliul Concurenței a constatat "condiționarea prețului de vânzare cu amănuntul (al distribuitorilor – n.r.) de prețul de vânzare al combustibilului (de către Sistemgas – n.r.) și direcționarea expresă a beneficiarului în vederea folosirii unui anumit preț, definit în contract ca fiind <prețul practicat pentru îndeplinirea contractului de furnizare autogas>".

În plus, arată instituția, modificarea prețului la pompă al distribuitorilor se efectuează în mod indirect prin modificarea prețului de livrare de către furnizor și comunicarea noilor prețuri printr-o notificare adresată distribuitorilor. Acestora li se mai interzice și colaborarea cu alți furnizori de GPL, sub sancțiunea denunțării unilaterale de către Sistemgas a contractelor în vigoare.

Și în acest caz, compania bănuită de comportament anticoncurențial a inițiat din proprie inițiativă discuții cu Consiliul Concurenței și și-a luat în mod oficial o serie de angajamente, care vizează înlăturarea suspiciunilor Consiliului. Principalul angajament asumat este acela de a introduce o clauză în contractele cu distribuitorii care să stipuleze explicit că aceștia au dreptul de a stabili liber și independent prețurile la pompă, precum și dreptul de a derula relații comerciale cu orice alți furnizori de GPL.

Consiliul Concurenței nu a emis încă o decizie oficială de acceptare a angajamentelor asumate de către Sistemgas.

Compania distribuie GPL în județele Timiș, Arad și Mehedinți și are contracte de colaborare cu un număr de 14 distribuitori. Anul trecut, Sistemgas a obținut un profit net de 0,64 milioane lei, cu 16% mai mare decât în 2013, la o cifră de afaceri de 14,97 milioane lei, în scădere cu 11% comparativ cu anul anterior. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gpl
autogas
rompetrol
bulrom gas
consiliul concurentei