FOTO Beluga ”Hvaldimir”, suspectată că ar fi un spion rus, găsită moartă în sud-vestul Norvegiei

FOTO Beluga ”Hvaldimir”, suspectată că ar fi un spion rus, găsită moartă în sud-vestul Norvegiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2024

Beluga Hvaldimir, descoperită în urmă cu cinci ani purtând un ham ciudat, din cauza căruia a fost suspectată că este folosită de către Marina rusă, a fost găsită moartă în weekend în sud-vestul Norvegiei, anunță un ONG care îi urmărește deplasările.

Această informație a fost confirmată apoi de către Fredrik Skarbøvik, coordonatorul maritim al portului Stavanger, într-un interviu acordat cotidianului VG.

Urmărește-ne și pe Google News
Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării fondatorului Telegram și controversele cetățeniei sale franceze CITEȘTE ȘI Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării fondatorului Telegram și controversele cetățeniei sale franceze
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”Eu l-am găsit pe Hvaldi mort, în timp ce-l căutam, ca de obicei”, a declarat Sebastian Strand, fondatorul ONG-ului Marine Mind, într-un mesaj transmis AFP.

”Am primit confirmarea că era în viață cu un pic peste 24 de ore înainte de a pluti fără să miște” în largul coastei de sud-vest, la Risavika, a adăugat el.

Cauzele morții sunt necunoscute, iar nicio rană vizibilă nu a fost reperată la o primă inspecție a corpului cetaceului, a precizat Sebastian Strand.

”Am reușit să-i recuperăm rămășițele și să le punem într-un loc răcit, în vederea unei necropsieri de către institutul veterinar, care va putea ajuta la stabilirea a ceea ce i s-a întâmplat cu adevărat”, a adăugat specialistul.

În vârstă de 14-15 ani, potrivit unor estimări, animalul a fost reperat în aprilie 2019 în largul regiunii arctice Finnmark, în Marele Nord norvegian, scrie News.ro.

Din cauza unui ham ciudat, beluga albă lungă de câțiva metri a fost supranumită ”Hvaldimir ”, un joc de cuvine prin asocierea între cuvântul ”balenă” (”hval” în norvegiană) și emblematicul prenume rus ”Vladimir”.

UN HAM INSCRIPȚIONAT ”ST PETERSBURG” PE CAPUL BALENEI

Atunci când a fost descoprit animalul, biologii au reușit să-i scoată hamul fixat în jurul capului.

Acest harnașament era echipat cu un soclu pentru o cameră mică, iar pe curelele din plastic scria ”Equipment St.Peterburg” în engleză.

Direcția norvegiană de Pescuit a emis la acea vreme ipoteza că Hvaldimir a scăpat dintr-un țarc și că a fost antrenat de marina rusă, având în vedere că părea obișnuit cu compania oamenilor și avea tendința de a se apropia de nave.

Fanii Oasis, furioși - prețurile s-au triplat în timp ce așteptau online CITEȘTE ȘI Fanii Oasis, furioși - prețurile s-au triplat în timp ce așteptau online

Moscova nu a cmentat niciodată aceste speculații.

Animalul a fost văzut, în urmă cu un an, în zona coastei de vest a Suediei, iar ONG-ul și-a exprimat îngrijorarea că nu avea ce să mănânce în zona respectivă și a identificat semne ale unei pierderi în greutate.

FOTO Beluga ”Hvaldimir”, suspectată că ar fi un spion rus, găsită moartă în sud-vestul Norvegiei

Beluga trăiesc în principal în apele arctice, în jurul Groenlandei, și în Arctica rusă și norvegiană.

Marea Batents și Atlanticul de Nord sunt zone strategice ale Marinelor occidentale și rusă, în care operează frecvent submarine.

viewscnt
Afla mai multe despre
hvaldimir
beluga