Financial Times: Donald Trump va cere negocieri de pace între Rusia și Ucraina dacă va fi reales, i-a informat Viktor Orban pe liderii europeni într-o scrisoare

Financial Times: Donald Trump va cere negocieri de pace între Rusia și Ucraina dacă va fi reales, i-a informat Viktor Orban pe liderii europeni într-o scrisoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2024

Donald Trump va solicita rapid negocieri de pace între Rusia și Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale americane din noiembrie și a elaborat "planuri bine fundamentate" în acest sens, susține într-o scrisoare adresată liderilor europeni premierul ungar Viktor Orbán după discuții private avute cu candidatul republican, potrivit Financial Times.

Această perspectivă înseamnă că UE ar trebui să redeschidă comunicarea diplomatică directă cu Rusia și să înceapă negocieri "la nivel înalt" cu China pentru a găsi o soluție pașnică la războiul din Ucraina, a afirmat premierul ungar într-o scrisoare confidențială adresată liderilor UE în urma consultărilor avute la Moscova și Beijing.

Urmărește-ne și pe Google News
Grecia, pe primul loc la creșterea cheltuielilor turiștilor europeni CITEȘTE ȘI Grecia, pe primul loc la creșterea cheltuielilor turiștilor europeni

"Nu ne putem aștepta la nicio inițiativă de pace din partea lui (Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu siguranță că, la scurt timp după victoria sa în alegeri, el nu va aștepta până la învestire, ci va fi gata să acționeze imediat ca un broker de pace", a scris Orbán în scrisoarea sa trimisă președintelui Consiliului European, Charles Michel, și altor lideri ai UE. "El are planuri detaliate și bine fundamentate în acest sens", a adăugat liderul maghiar.

Aceasta înseamnă că UE ar trebui să anticipeze schimbarea politicii SUA, a spus Orbán, și fie să îmbrățișeze necesitatea unor negocieri imediate între Rusia și Ucraina, fie să își asume mai multe responsabilități pentru finanțarea apărării Ucrainei, scrie News.ro.

"Sunt mai mult decât convins că, în cazul probabil al victoriei președintelui Trump, proporția sarcinii financiare între SUA și UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce privește sprijinul financiar pentru Ucraina", a avertizat Orbán în scrisoarea sa.

"Strategia noastră europeană în numele unității transatlantice a copiat politica pro-război a SUA", a scris Orbán. "Nu am avut până acum o strategie europeană suverană și independentă sau un plan de acțiune politică. Propun să discutăm dacă continuarea acestei politici este rațională în viitor", le-a transmis Orban liderilor europeni în scrisoare.

Orbán a mai afirmat în scrisoare că, pe baza discuțiilor sale recente cu președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, "observația generală" a fost "că intensitatea conflictului militar va crește radical în viitorul apropiat".

Elon Musk a decis - vine lunar cu 45 milioane dolari donație pentru Trump CITEȘTE ȘI Elon Musk a decis - vine lunar cu 45 milioane dolari donație pentru Trump

Deplasările lui Orban la Putin, Xi și Trump din ultimele două săptămâni, în timp ce Ungaria deține președinția rotativă a UE, i-au șocat pe aliații săi din blocul european și din NATO. Mulți se tem că sprijinul lui Orbán pentru un acord de pace în timp ce Rusia controlează încă o mare parte din estul Ucrainei face jocul Kremlinului și subminează hotărârea Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Kievului.

Biroul lui Orbán a refuzat să comenteze, când a fost contactat de Financial Times, care a văzut scrisoarea lui Orban. La rândul său, echipa de campanie a lui Trump nu a răspuns deocamdată la o cerere de comentarii.

JD Vance, senatorul republican din Ohio pe care Trump l-a ales luni drept coechipierul său, s-a folosit de un articol de opinie publicat în februarie în FT pentru a solicita Europei să își asume o sarcină mai mare în sprijinirea Ucrainei.

Premierul ungar a fost mult timp cel mai pro-rus lider din UE, criticând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și sprijinul militar acordat Ucrainei și cerând în același timp încetarea focului și negocieri de pace. Acest lucru este în contrast cu poziția comună a UE, potrivit căreia ar trebui să sprijine apărarea Ucrainei și că numai Kievul poate decide când să deschidă negocierile cu Rusia.

El le-a spus liderilor UE: "Putem găsi o fereastră de oportunitate cu o bază morală și rațională puternică pentru a începe un nou capitol în politica noastră . . . (și) să facem un efort pentru a reduce tensiunile și/sau a crea condițiile pentru o încetare temporară a focului și/sau pentru a începe negocieri de pace".

Descrierea lui Orbán a planului de pace al lui Trump pentru Ucraina coincide cu un document de politică privind conflictul, scris de doi aliați ai fostului președinte, care se așteaptă să ocupe funcții de conducere în domeniul securității naționale în cadrul administrației sale, dacă acesta va câștiga alegerile din noiembrie din SUA. Planul elaborat de Keith Kellogg și Fred Fleitz de la America First Policy Institute propune ca SUA să continue să consolideze apărarea Ucrainei, însă viitorul ajutor militar ar impune Kievului să participe la negocierile de pace cu Rusia, notează FT.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
viktor orban