Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) a aprobat, până la 8 aprilie, un număr de 3.645 dosare de daună Astra Asigurări cu o valoare la plată de 14,16 milioane de lei. Instituția spune că alte 2.347 de dosare sunt în curs de transmitere către FGA spre aprobare.
De asemenea, FGA a solicitat posibililor creditori de asigurări ai Astra documente în completare pentru alte 2.446 de dosare.
În aceeași perioadă, FGA a respins în Comisia Specială a instituției, care are ca principală atribuție aprobarea sau, după caz, respingerea dosarelor, un număr de 24 de dosare cu o valoare respinsă la plată de 59.350,1 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În principal, deciziile de respingere au fost motivate pe considerente tehnice, neconcordanțe dintre declarația petentului și avariile produse și cele declarate, precum și faptul că cererea a fost formulată de persoane care nu îndeplinesc cerințele prevăzute de lege pentru a fi încadrate în categoria creditorilor de asigurare.
FGA a înregistrat, până la 8 aprilie, un număr de 28.555 cereri de plată, aferente atât dosarelor preluate de la Astra Asigurări, cât și dosarelor deschise de către instituție.
FGA recomandă tuturor creditorilor care au depus cereri de plată și care au primit adrese prin care se solicită completarea documentației să inițieze din timp demersurile necesare, astfel încât să beneficieze de o plată cât mai rapidă a despăgubirilor.
“Reamintim potențialilor creditori de asigurări ai Astra Asigurări că, potrivit Legii 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului și doar către păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor”, se arată într-un comunicat de presă al instituției remis luni Profit.ro.
FGA a fost înființat prin Legea 213/2015 și garantează plata despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare de 450.000 lei/creditor de asigurare (indiferent de numărul polițelor) și în limita resurselor financiare disponibile la momentul plății.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS a dat în judecată ANRE, Guvernul, două ministere, Enel și Electrica după ce i s-a refuzat licența de distribuitor de energieLa finele anului 2014, FGA avea capitaluri proprii în sumă de 938,75 milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult față de anul precedent, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Disponibilitățile fondului se ridicau la 909,1 milioane de lei, în urcare cu 7,6% față de sfârșitul anului 2013.
Tribunalului București a hotărât deschiderea procedurii de faliment pentru societatea Astra, pe 3 decembrie 2015. Decizia nu este definitivă, apelul fiind judecat în prezent la Curtea de Apel București.
ASF a decis, în august 2015, ridicarea licenței de funcționare a Astra Asigurări și a înaintat instanței o cerere de faliment pentru asigurător, după ce compania a fost ținută sub administrarea specială a KPMG timp de un an și jumătate și acționarii nu au adus la capital suma de 425 milioane de lei.
În momentul în care ASF a cerut falimentul Astra, compania avea peste 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de polițe.