EXCLUSIV Guvernul reduce substanțial cotele de impozitare ale activelor bancare, față de forma inițială, dar rămân neclarități. „Lăcomia” dispare din text

EXCLUSIV Guvernul reduce substanțial cotele de impozitare ale activelor bancare, față de forma inițială, dar rămân neclarități. „Lăcomia” dispare din text
scris 21 dec 2018

Guvernul a modificat forma în care va aplica taxa pe activele băncilor, față de forma inițială a proiectului de ordonanță de urgență, conform informațiilor Profit.ro. Astfel, taxa va fi aplicată de la un nivel mai mare de 2% al ROBOR, iar noile cote indică un nivel al taxării de 0,3% din active, față de 0,9% în proiect. De asemenea, nu vor fi taxate instituțiile financiare nebancare. Rămân, însă, neclarități asupra modului cum va fi aplicată această taxă, ceea ce ar putea avea un mare impact asupra banilor pe care trebuie să-i plătească băncile.

În proiectul inițial, taxa era aplicată pentru depășirea unui nivel de referință al ROBOR la 3 și 6 luni de 1,5%. Pragul este urcat acum la 2%. Se aplică, de asemenea, niveluri mai reduse de impozitare, care pornesc de la 0,1% și ajung la 0,5%. În textul inițial al proiectului se prevedea o taxă ce putea depăși 1% din active, fiind la un nivel de 0,9% la nivelurile curente al ratelor ROBOR. În forma de față, taxa ar fi de 0,3% din active.

Urmărește-ne și pe Google News
Daniel Metz (NTT DATA Romania): “Ne așteaptă o criză sectorială. Multe dintre companiile de IT vor rămâne fără proiecte”. Ce soluții propune CITEȘTE ȘI Daniel Metz (NTT DATA Romania): “Ne așteaptă o criză sectorială. Multe dintre companiile de IT vor rămâne fără proiecte”. Ce soluții propune
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe de altă parte, este neclar dacă impozitul de 0,3% se va aplica anual sau trimestrial, din moment ce textul de lege face doar referire la faptul că taxa se datorează trimestrial, calculat la nivelul activelor financiare, ceea ce s-ar putea înțelege și prin faptul că se aplică câte 0,3% la soldul activelor de câte 4 ori pe an, ceea ce ar duce la un nivel al taxări de 1,2%.

UPDATE Informațiile din acest articol au fost confirmate de ministrul Finanțelor. Pe de altă parte, întrebat de reporterul Proft.ro cum se aplică această taxă, Teodorovici a spus că se aplică "trimestrial". Întrebat dacă va fi încasată de patru ori pe an la tot activul, ministrul a răspus că speră "să nu încaseze nicio taxă".

Media din ultimele 3 luni ale valorilor ROBOR 3 și 6 luni este de 3,18%, respectiv 3,42%. La 9 luni, BNR raporta active nete de 445,2 miliarde de lei pentru sistemul bancar, față de  428 de miliarde de lei la finele anului trecut.

Guvernul a scos și mențiunea privind "lăcomia" din textul ordonanței de urgență. De asemenea, față de forma inițială se menționează că taxa se aplică doar asupra băncilor, fără a afecta instituțiile financiare nebancare și alte instituții de credit și de plată.

CAPITOLUL IV
Instituirea taxei pe activele instituțiilor bancare

Art. 86 - (1) Instituțiile bancare sunt obligate la plata taxei pe active financiare, denumită în continuare taxa pe active, în situația în care media trimestrială ROBOR determinată potrivit art. 87 alin. (2) depășește pragul de 2%, denumit în continuare prag de referință.

(2) Prin instituție bancară se înțelege instituțiile de credit, persoane juridice române, definite, astfel, potrivit legii de organizare și funcționare, si sucursalele din România ale institutiilor de credit ale persoanelor juridice străine.

        Art. 87 -  (1) Taxa pe active se datorează trimestrial prin aplicarea cotelor prevăzute la alin. (3) asupra activelor financiare ale contribuabilului existente la sfârșitul trimestrului de calcul, astfel cum sunt înregistrate în patrimoniu, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

EXCLUSIV ANPC sancționează OTP Bank pentru întreg portofoliul de credite cesionate în Olanda și dispune restituirea dobânzilor încasate între 2006 și 2015. Paguba, peste 200 milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANPC sancționează OTP Bank pentru întreg portofoliul de credite cesionate în Olanda și dispune restituirea dobânzilor încasate între 2006 și 2015. Paguba, peste 200 milioane de euro

(2) Media trimestrială ROBOR se stabilește pe baza ratelor ROBOR la 3 luni și la 6 luni, calculate și publicate de Banca Națională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză și se publică pe site-ul acestei instituții.

(3) Cotele taxei pe active se diferențiază în funcție de amploarea depășirii pragului de referință, astfel:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,1%;

b) dacă media trimestrială a ratelor  ROBOR este între 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,2%;

c) dacă media trimestrială a ratelor  ROBOR este între 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,3%;

d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,4%.

(4) Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei pe active este de 0,5%.

Art. 88 - (1) Contribuabilii prevăzuți la art. 86 sunt obligați să calculeze, să declare și să plătească trimestrial taxa pe active, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa pe active.

 (2) Prin excepție de la alin. (1), contribuabilii care încetează să existe într-un trimestru au obligația de a declara și a plăti taxa pe active aferentă până la data depunerii situațiilor financiare la organul fiscal competent, respectiv până la data radierii, după caz.

(3) Modelul și conținutul declarației taxei pe active se stabilesc prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

(4) Cheltuiala cu această taxă este cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal reglementat de titlul II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Taxa pe active reprezintă venit al bugetului de stat și se administrează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

Art. 89 – (1) Prevederile capitolului IV se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2019.

 

Spre comparație, cotele de impozitare prezentate anterior, pentru depășirea unui nivel al ROBOR de 1,5%, erau următoarele:

(3) Cotele taxei pe lăcomie se diferențiază în funcție de amploarea depășirii pragului de referință, astfel:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,2%;

b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,4%;

c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,6%;

d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,9%.

(4) Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei pe lăcomie de 0,9 % se majorează progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depășire cu câte 0,5 puncte procentuale, inclusiv, a pragului de referință majorat cu 2 puncte procentuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa active bancare