Firmele de asigurare care acoperă prin polițele CASCO și daunele ce ar trebui suportate de asigurătorul RCA al șoferilor vinovați pentru accidente rutiere încasează prime suplimentare de la client. Din acest motiv, lasă de înțeles conducerea Fondului de Garantare a Asiguraților, ele nu sunt îndreptățite să solicite despăgubiri de la FGA în contul regreselor cu Astra Asigurări.
Astra Asigurări datorează peste 37 de milioane de euro din RCA altor firme de asigurare din România, estimează președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, Remi Vrignaud.
Companiile care au cei mai mulți bani de primit sunt Allianz Țiriac, Omniasig, Generali, Groupama și Uniqa, toate având creanțe de milioane de euro de încasat de la Astra. Conform legii, pentru fiecare zi de întârziere la plată se adaugă o penalizare de 0,1% din sumă. Șansele ca firmele să își recupereze banii sunt însă destul de mici, având în vedere că ele vor trebui să se înscrie la masa credală alături de toți ceilalți creditori, inclusiv clienți, care au de încasat sume mai mari de 100.000 de euro. Conducerea Fondului de Garantare a Asiguraților, instituția care se va ocupa cu despăgubirea creditorilor asigurătorului falimentar, lasă de înețeles că firmele de asigurare nu sunt îndreptățite să fie despăgubite de FGA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Este cel mai bine să mai așteptăm un pic. Le-am luat pe rând, în ordinea importanței. Clienții, externul, BAAR, Carte Verde, PAID și probabil că subiectul regrese urmează. N-aș vrea să mă pronunț pentru că există anumite interpretări. Menționez însă un lucru, și anume că în momentul în care un asigurător de CASCO are în produsul lui și această opțiune, de a îi repara mașina pe RCA, acest risc este plătit printr-o primă suplimentară. Un asigurător care acoperă pe CASCO și riscurile din RCA încasează o primă suplimentară. Dacă acea primă suplimentară nu este suficientă pentru a acoperi daunele este altceva. Este treaba fiecăruia să își stbilească riscul x cu prima y“, a arătat, pentru Profit.ro, Carmen Radu, președintele FGA. Mai mult, directorul general al instituției, Nicolae Crișan, face trimitere la denumirea FGA și spune că Fondul nu este făcut pentru firmele de asigurare, ci exclusiv pentru clienții acestora.
Datoriiile acumulate de Astra către alte firme de asigurare reprezintă una dintre problemele mari ale pieței asigurărilor, așa cum a arătat și UNSAR în mai multe rânduri. Regresele reprezintă acele daune achitate de asigurătorul CASCO al șoferului păgubit care ar trebui recuperate de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat. Mulți dintre cei păgubiți de șoferi cu RCA la Astra au preferat să își repare automobilele utilizând propria poliță CASCO. Normele ASF arată că în astfel de situații emitentul poliței CASCO își recuperează banii plătiți păgubitului de la asigurătorul RCA al vinovatului. Astra Asigurări a făcut un obicei din a nu achita la timp aceste datorii încă din perioada anterioară intrării în administrare judiciară.
ASF a decis ridicarea licenței de funcționare a Astra Asigurări, precum și redactarea unei cereri de faliment pentru asigurător, după ce compania a fost ținută sub administrarea specială a KPMG timp de un an și jumătate. În momentul în care ASF a cerut falimentul Astra, compania avea peste 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de poliție. Majoritatea clienților, 870.000, dețineau o poliță RCA.
Fondul de Garantare este singura instituție abilitată să despăgubească creditori de asigurări ai Astra.