Șoferii care primesc, atunci când vor să cumpere o poliță RCA, trei oferte cu 36% mai mari decât nivelul mediu al pieței vor încheia contractul de asigurare la un tarif egal cu referința avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a hotărât Consiliului instituției.
Înainte de a fi anunțată aici, informația a fost prezentată pe Profit Insider
UPDATE ora 16.22 ASF a anunțat, fără alte detalii, că a aprobat valoarea factorului „N”, așa cum a fost stabilită de BAAR, în conformitate cu Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraților RCA cu risc ridicat.
UPDATE 2 ora 18.11 ASF a confirmat informația, anunțând că valoarea factorului „N” este 1,3593, prin rotunjire rezultând o valoare finală de 1,36.
"Valoarea factorului „N” de 1,36 arată că o persoană care primește de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% față de tariful de referință aferent segmentului de risc din care face parte, este încadrată în categoria asiguraților cu risc ridicat și poate să solicite BAAR o ofertă pentru încheierea unui contract RCA. Asigurații cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preț va fi calculat prin înmulțirea tarifului de referință cu 1,36 și cu coeficientul aferent clasei de Bonus/Malus", se arată într-un comunicat al instituției.
Știrea prezentată pe site la ora 15.00
Prin noua Lege RCA, care a intrat în vigoare la 12 iulie, au fost introduse noțiunile de asigurat cu risc ridicat și de factor N.
Noile reglementări spun că șoferii care vor primi de la trei firme de asigurare oferte care să depășească de cel puțin “N” ori tarifele de referință calculate de ASF pentru categoria sa vor beneficia de o repartizare către un asigurător, la un tarif mai mic.
CITEȘTE ȘI Amenzi pentru două firme mari de asigurare. Oferta de RCA nu era completă, spune ASFFactorul “N”, care va fi înmulțit cu tariful de referință al poliței RCA, urmează să fie calculat de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) și aprobat de ASF.
Potrivit surselor Profit.ro, Consiliului ASF a aprobat că factorul N va fi egal cu 1,36.
Profit.ro a prezentat cele mai importante schimbări și potențialul lor impact asupra celor peste 6 milioane de șoferi obligați să își facă RCA în România și a celor câteva sute de mii dintre aceștia care suferă, anual daune.
Veniturile din vânzarea de polițe RCA au depășit nivelul de 4 miliarde de lei în 2016, dintr-un total al subscrierilor pieței de asigurări generale și de viață de peste 10 miliarde de lei.