Eșec pentru Finanțe. Investitorii nu s-au înghesuit la licitația de titluri de stat, iar dobânzile au crescut

Eșec pentru Finanțe. Investitorii nu s-au înghesuit la licitația de titluri de stat, iar dobânzile au crescut
scris 15 ian 2019

Ministerul Finanțelor n-a reușit să împrumute decât circa 250 de milioane de lei la licitația de titluri de stat scadente în iunie 2023, față de ținta de 400 de milioane de lei. Cererea din partea investitorilor a fost slabă – deși această serie de obligațiuni este, de regulă, printre cele mai căutate, iar randamentele au sărit peste cele din piața secundară.

Miniterul a tras 248,8 milioane de lei, în condițiile în care băncile au subscris 327,8 milioane de lei. Randamentul mediu acceptat de stat a fost de 4,41%, cu un maxim acceptat de 4,43%. Spre comparație, la licitația similară pe această serie de obligațiuni din 24 decembrie, randamentul mediu a fost de 4,34%, în condițiile în care băncile au subscris atunci 925 de milioane de lei, față de prospectul de 600 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
UPDATE BNR a tras de la bănci 13 mld. lei, mișcare care apără leul, dar împinge în sus ROBOR. Explicațiile BNR: operațiunea a fost determinată de plăți mari ale Trezoreriei care au dus la exces de lichiditate CITEȘTE ȘI UPDATE BNR a tras de la bănci 13 mld. lei, mișcare care apără leul, dar împinge în sus ROBOR. Explicațiile BNR: operațiunea a fost determinată de plăți mari ale Trezoreriei care au dus la exces de lichiditate

În piața secundară, titlurile de stat purtau un randament de 4,37%, potrivit ING Bank.

„De obicei, această scadență a fost căutată de o gamă largă de investitori. Cum licitațiile din ianuarie nu au mers prea bine până acum, această licitație ar putea fi un test mai relevant al atitudinii pieței față de titlurile de stat în lei”, nota ING, înainte de licitație.

Săptămâna trecută, ministerul a avut o altă licitație slabă pentru obligațiunile scadente în aprilie 2026, după ce a reușit să împrumute doar 246 de milioane de lei, față de 400 de milioane de lei potrivit prospectului, la o cerere a investitorilor de 333 de milioane de lei.

Pe de altă parte, titlurile de stat au avut în acest an, până de curând, o apreciere, după scăderea randementelor, mai ales pe scadențele scurte. Pe termene mai lungi, dobânzile au început să crească.

"Piața cel mai probabil încă evaluează impactul măsurilor fiscale recente și sunt așteptate clarificări privind draftul de buget pe 2019, care va fi votat cel mai probabil de Parlament la începutul lunii februrarie", notează analiștii băncii olandeze.

Luna ianuarie a fost până acum una de excedent de lichiditate, ceea ce s-a văzut în scăderea dobânzilor interbancare pe termen scurt, dar și în deprecierea ușoară a cursului de schimb.

Luni, BNR a tras depozite pe o săptămână de 13 miliarde de lei de la bănci, la o dobândă de 2,5%.

Statul are de rambursat băncilor titluri de aproape 930 de milioane de euro la finele acestei luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
obligatiuni de stat
imprumuturi stat