Președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est, Radu Oprea (35 de ani), a relatat la Profit LIVE cum a devenit antreprenor în Galați după ce a fost concediat din administrația publică în 2010, în mandatul Guvernului Boc, pe fondul crizei financiare care a impus concedieri masive de bugetari și a dezvăluit în detaliu și altor viitori întreprinzători rețeta succesului în afaceri.
Anterior, el a lucrat o perioadă la cabinetul primarului din Los Angeles, Antonio Villaraigosa (primar 8 ani, până în iunie 2013), și la firma de consultanță Burr Consulting din Los Angeles, unde s-a ocupat de dezvoltarea serviciilor publice în diferite orașe și regiuni din California. După ce a revenit în țară, a inițiat mai multe afaceri în Galați, deschizând și primul spațiu de evenimente și socializare dedicat antreprenorilor, în septembrie 2012.
Doctorand în Economie, Radu Oprea este unul dintre cei 150 de tineri care au primit bursa specială "Guvernul României", un program de 6 milioane de euro creat de Guvernul Năstase, pentru a studia în străinătate și a reveni în țară să lucreze în administrație, dar căruia, la întoarcere, nu i-a mai fost repartizat un post în sectorul public, așa cum au pățit absolut toți cei 150 de tineri bursieri, din cauza dezinteresului statului și a angajărilor pe relații personale și clientelare.
"Eu am devenit antreprenor oarecum de nevoie, pentru că am fost dat afară de la instituția publică în care lucram într-o funcție de execuție. În 2010, am fost dat afară din cauza crizei - acum aș spune datorită crizei - pentru că în sistemul public au fost dați oameni afară, nu își mai permitea așa de mulți angajați și am fost cap de listă, pentru că nu eram însurat, nu aveam o familie. Am fost și puțin obraznic la televizor, am spus că nu se va face nimic în ministerul ăla și am fost pus primul pe listă. Am început să scriu primele proiecte, primul pe Proiectul Operațional Regional pentru microîntreprinderi, am luat niște terminale de plăți electronice pe care le-am poziționat prin Galați. Al doilea proiect a fost Bankers Hubb", a relatat Oprea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El arată că, cel puțin la Galați, mediul de afaceri este încă destul de ostil, orașul fiind oarecum rămas din urmă din punct de vedere al dezvoltării economice și infrastructurii: "Am avut un workshop acum o lună cu elevii și i-am întrebat «câți dintre voi vreți să dați la Galați ?». Niciunul nu a ridicat mâna, toți vor să dea la facultate în afara Galați-ului".
Sfatul său pentru cei care vor să deschidă un start up în Galați este direct: "Trebuie să fii «omul și ștampila», nu își poți permite să ai mulți angajați, cel puțin jumătate de an - un an: deschizi o cafenea, e bine să fii barman; vrei o shaormerie, faci tu shaorma!".
Antreprenorul arată că, în ultimii 2 ani, condițiile de eligibilitate pentru obținerea unei finanțări pentru cei care vor să inițieze o afacere s-au schimbat foarte mult, fiind foarte greu de obținut bani, prin introducerea obligativității de autorizare a codului CAEN. Planul de afaceri nu mai contează, deoarece totul este decis pe baza unei grile de punctaj care ține cont de zona și domeniul de activitate.
El explică modul în care a ajuns de la stadiul în care nu se pricepea la nimic la nivelul în care îi vine o idee de afaceri pe zi și îi sfătuiește în detaliu pe cei care vor să dezvolte la rândul lor o afacere, cum trebuie să procedeze și ce trebuie să facă pentru a obține finanțare nerambursabilă și cum pot trece de la statutul de "om-firmă" la "firma cu oameni".