VIDEO OMV Petrom sponsorizează cu 4 milioane de euro un program de eficientizare energetică, lansat de EPG, în parteneriat cu ANRE și Universitatea Politehnică

VIDEO OMV Petrom sponsorizează cu 4 milioane de euro un program de eficientizare energetică, lansat de EPG, în parteneriat cu ANRE și Universitatea Politehnică
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 iun 2019

OMV Petrom va sponsoriza în următorii patru ani cu o sumă de 4 milioane de euro programul “România eficientă”, lansat de think-tank-ul Energy Policy Group (EPG), menit a organiza campanii de informare publică, educație și a finanța proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice.

Programul este realizat cu sprijinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și în parteneriat cu Universitatea Politehnică București și Asociația Română de Standardizare (ASRO).

Urmărește-ne și pe Google News

„Peste 80% din clădirile din România sunt construite înainte de 1989 și au o performanță energetică scăzută, cu consumuri anuale între 180 și 400 kWh/m2/an. Prin renovare extinsă, consumul de energie poate scădea sub 100 de kW/m2/an, ceea ce ar însemna economii semnificative. Este important ca publicul să conștientizeze risipa de energie și să aibă acces la informații despre creșterea eficienței energetice a clădirilor”, a afirmat Radu Dudău, Director EPG.

Prezent la lansarea programului, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a salutat inițiativa subliniind că sectorul clădiri este responsabil cu peste o treime din emisiile de CO2. În opinia sa, dat fiind acest fapt, se pot obține economii semnificative și fără investiții, doar prin informarea și conștientizarea consumatorilor.

“Cea mai importantă barieră împotriva eficienței energetică este prețul energiei. În România, energia este prea ieftină și nu stimulează comportamentul responsabil, eficient al consumatorilor. Însă chiar și așa, enrergia tot este mai scumpă scumpă decât cea mai ieftină energie, acea neconsumată de către consumatori sau neprodusă, din punctul de vedere al producătorilor. Alternativa la prețuri reglementate sau plafonate este un comportament responsabil al consumatorilor”, susține Zoltan Nagy-Bege.

„Zi de zi, OMV Petrom furnizează energie pentru România. Rolul nostru nu se oprește aici, suntem parte din România și împărtășim aceleași griji și aspirații. Vrem să ne implicăm în proiectele relevante pentru țară. Eficiența energetică este un domeniu cu care ne identificăm. Măsurile de eficiență energetică pot reduce cu peste 40% consumul de energie al clădirilor, reduc costurile cu energia și au potențialul de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață. Acest program are o importantă componentă de educare și informare. Credem cu tărie că investițiile în educația au potențialul de a contribui la un viitor mai bun”, a declarat și Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Energia termică pentru încălzire și apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. Prin izolarea termică adecvată și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate. Înlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat și de 4 ori, au precizat inițiatorii campaniei.

În cadrul programului „România eficientă” vor fi organizate campanii de educare și informare. Astfel, atât publicul larg cât și autoritățile locale, care administrează un număr mare de imobile de interes public, vor avea acces la informații privind soluții concrete de reducere a consumului energetic, care conduc la scăderea costurilor cu utilitățile și a impactului asupra mediului. De asemenea, va fi dezvoltat un ghid practic de eficiență energetică. Academia de Eficiență Energetică va oferi cursuri specializate și programe de training pentru reprezentanți ai autorităților publice. Într-o fază avansată a proiectului, vor finanțate proiecte de renovare profundă a unor clădiri publice.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniu Energiei (ANRE), Universitatea Politehnică București (UPB), Asociația Română de Standardizare (ASRO) și s-au alăturat acestui program. Astfel, UPB va contribui prin furnizarea de cunoștințe tehnico-inginerești fundamentale, prin studii realizate în cadrul proiectului „România Eficientă”, precum și prin programe educaționale și de formare. ASRO va dezvolta standarde de performanță energetică a clădirilor publice. ANRE va prelua rezultatele relevante ale proiectului în propriile campanii de informare publică și, de asemenea, va facilita obiectivele proiectului prin elementele de legislație secundară din aria sa de competențe.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
sponsorizare
eficiență energetică
epg
anre