Nivelul de trai al românilor rămâne printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în pofida unei îmbunătățiri ușoare anul trecut raportat la 2017, relevă datele Eurostat.
Consumul individual efectiv (AIC), indicator ce reflectă bunăstarea populației, a crescut la 70% din media înregistrată la nivelul statelor UE, față de un consum de 68% din media UE în 2017. Indicatorul măsoară consumul efectiv pe cap de locuitor exprimat în puterea de cumpărare standard (PPS).
În 2016, indicatorul pentru România se situa la 63% din media UE.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV EximBank a încheiat negocierile pentru a prelua Banca Românească. Tranzacția, confirmată de Teodorovici, va fi fără bani de la statDeși a egalat Letonia, România se menține la coada clasamentului în privința bunăstării populației, depășind la acest capitol doar trei state, și anume Ungaria, Croația și Bulgaria. Vecinii de la sud de Dunăre au cel mai scăzut consum individual efectiv per capita, de 56% din media UE.
Pe primul loc în clasament se află Luxemburg, cu un consum individual efectiv la 132% din media UE, stat urmat de Germania (121% din media UE), Austria (116% din media UE) și Danemarca (114% din media UE).
România se află printre ultimele țări și în ceea ce privește produsul intern brut per capita raportat la puterea standard de cumpărare, cu un PIB per capita aflat la 64% din media UE în 2018 (față de 63% cu un an în urmă), apropiat de cel al Croației (63% din media UE vs. 61% în 2017).
Bulgaria se află pe ultima poziție și la acest capitol, cu un PIB per capita de 50% din media UE, în timp ce primele locuri sunt ocupate de Luxemburg (254% din media UE), Irlanda (187% din media UE) și Olanda (129% din media UE).
Nivelul ridicat al PIB per capita din Luxemburg se datorează, în parte, numărului mare de lucrători transfrontalieri în totalul angajaților.