Vicepremierul Costin Borc i-a asigurat pe mineri că nu se pune problema să se închidă vreodată Complexul Energetic Oltenia și le-a spus că le ascultă cererile, arătând că problemele prezentate de aceștia sunt mai vechi de 10 ani, iar mai multe guverne succesive au profitat de ele, politic și economic.
O delegație a minerilor care au plecat pe jos din Rovinari în 11 aprilie și au ajuns luni 18 aprilie la București a fost primită la Palatul Victoria de vicepremierul Costin Borc, scrie News.ro
Din delegația minerilor fac parte președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, președintele Confederației Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, și alți doi sindicaliști, iar din partea Guvernului, la discuții participă și secretarul de stat Corina Popescu, de la Ministerul Energiei.
La începutul discuției, la care au putut participa și jurnaliștii, vicepremierul Costin Borc le-a spus reprezentanților minerilor că vor discuta punct cu punct solicitările lor, dar că vrea să le spună că nu se pune problema să se închidă vreodată Complexul Energetic Oltenia (CEO).
“Analizăm fiecare subiect de pe lista dumneavoastră, vă asigur de completa mea deschidere. Vă asigur că nici nu se pune problema să se închidă vreodată Complexul Energetic Oltenia. Nu se poate concepe așa ceva. Nu vreau ca cineva vreodată să spună că guvernul ăsta tehnocrat a venit să închidă energia din România”, a spus Borc.
Vicepremierul le-a cerut scuze că reprezentanții Guvernului nu au fost mai prezenți în a vedea aceste probleme ale minerilor, care sunt foarte vechi și pe care guvernele anterioare le-au neglijat.
“Aceste problem sunt mai vechi de 10 ani și mai multe guverne succesive au profitat de ele, și politic, și economic”, a mai spus Borc.
Discuțiile continuă la Guvern, la finalul acestora urmând să facă declarații vicepremierul Costin Borc.
Minerii care au plecat de la Rovinari în urmă cu o săptămână au ajuns luni la București și s-au oprit la sediul Guvernului, unde au autorizație să protesteze până la ora 14.30.
Unul dintre protestatari, Constantin Șișu, electrician la CEO, a spus că drumul până la București a fost foarte greu.
“Mersul pe jos a fost cel mai greu, să parcurgi 50 de kilometri pe zi, să mergi zece ore pe zi nu a fost chiar așa de ușor. În special picioarele ne-au lăsat, bătături, fiind neobișnuiți cu atâta mers pe jos, a fost foarte greu. Ambiția ne-a alimentat, pentru că ne cunoaștem foarte bine motivul petnru care suntem aici - locurile de muncă în Oltenia și în special la CEO, reglementarea pe piața de energie și tot ceea ce ține de compania energetică”, a spus Șișu.
Acesta a adăugat că dacă după discuțile de luni de la Guvern cererile lor nu vor fi soluționate, vor rămâne în greva foamei până se va găsi o rezolvare.
“Lucrez de 26 de ani în CEO, am doi copii, nevasta nu are serviciu, singurul salariat sunt eu. Salariul este de 2.000 de lei, cu toate veniturile, vechime și sporuri”, a mai spus Constantin Șișu.
Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat pentru News.ro, înainte de a intra la discuțiile la Guvern, că drumul de la Rovinari la Bucureșri a fost foarte greu, pentru că sunt 320 de kilometri.
“Revendicările sunt pornite de la inechitățile și de la banditismul care sunt în piața de energie. Cea mai mare chestiune este aceea că noi, ca și țară, ca cetățeni, ca firme plătim acele certificate verzi, iar aceste certificate verzi pentru energia regenerabilă se exportă. Cred că nu mai există în lume un loc în care statul forțează cetățenii săi să plătească subvenție pentru un produs, iar acel produs să fie exportat și plătit de cetățenii acelei țări cu preț mai mic. De aici toată inechitatea din piața de energie”, a spus Pârvulescu.
Liderul sindical a precizat că o altă inechitatea este toată manipularea pieței de energie de către “băieții deștepți”.
CITEȘTE ȘI O emblemă a turismului moldovean reînvie după ce un neamț a investit peste 8 milioane de euro“Cu toate că la Consiliul Concurenței, undeva la final de decembrie, s-a dat un raport prin care s-a arătat că anumiți “băieți deștepți» au fraudat Hidroelectrica cu peste un miliard de euro, instituțiile dorm. Noi credem că se s-a întâmplat acolo, s-a întâmplat peste tot. Dar acești «băieți deștepți» manipulează piața. Manipulând piața, producătorii clasici sunt decapitalizați, pentru că prețul scade de la o zi la alta. Vă spun că în ultimii ani cred că prețul la producător a scăzut cu peste 30 la sută, în schimb la dumneavoastră, ca și consumatori, cum crescut facture? Gândiți-vă că diferența aceasta se duce în buzunarul unora. (…) E normal ca cei care muncesc cel mai milt să primească cel mai puțin și să fie duși spre insolvență și spre dispariție, iar niște «băieți deștepți» să facă profit de sute de milioane de euro, iar statul să stea impasibil?”, a mai spus liderul sindical.
Pârvulescu a precizat că așteaptă să li se spună în primul rând de ce statul român a pus CEO să dea cărbune și energie termică în marile orașe de peste 200 de milioane, iar acești bani nu au mai fost plătiți.
“O companie, în momentul în care nu își mai încasează 200 de milioane - și puțin probabil să se încaseze, pentru că ăsta este statul român -, compania este într-o situație foare dificilă. Cerem statului român ca să facă niște pârghii legale prin care, întrucât ni s-au luat acești bani, aceștia să se returneze într-o formă legală, și sunt destule forme”, a adăugat Pârvulescu.
Aproximativ 60 de mineri au plecat, luni, în jurul orei 8.00, pe jos, din fața sediului Termocentralei Rovinari, pe traseul Fărcășești - Urdari - Turceni - Ișalnița - Craiova - Slatina - Pitești - Găești - București, într-un "marș al disperării", dorind să tragă un semnal de alarmă privind piața de energie din România.
Marți la prânz, minerii de la Rovinari au ajuns la Filiași, iar pe timpul nopții anterioare au dormit în corturi și în mașini, la Turceni alăturându-li-se alți cinci energeticieni.
Marți noapte, minerii protestatari au înnoptat în comuna doljeană Ișalnița, iar miercuri dimineață au trecut prin Craiova, unde s-au întâlnit cu Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului, eliberată săptămâna trecută din arest la domiciliu. Următoarea noapte, și-au petrecut-o în apropiere de Slatina.
Sâmbătă dimineață, ortacii de la Rovinari au ajuns în municipiul Pitești, iar apoi au plecat spre București, unde au ajuns luni. Minerii depun memorii la Guvern și la Președinție.
Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajați, se află într-o situație financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat.