UPDATE: Privatizarea Poștei Române a eșuat. Posibilă vânzare prin ofertă publică de acțiuni

UPDATE: Privatizarea Poștei Române a eșuat. Posibilă vânzare prin ofertă publică de acțiuni

Sursa foto: Laszlo Raduly

scris 15 sep 2015

Privatizarea Poștei Române a eșuat deoarece operatorul postal belgian bpost, singurul investitor interesat, nu a depus o ofertă angajantă până la termenul limită, care a expirat marți, au declarat pentru Profit.ro surse din comisia de privatizare a operatorului postal român.

Sursele citate spun că Poșta ar putea fi privatizată prin ofertă publică de acțiuni (IPO).

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE 1: Directorul general al Poștei Române, Alexandru Petrescu, a declarat pentru Profit.ro că nedepunerea unei oferte de către compania belgiană bpost nu poate fi catalogată un eșec.

"Ar fi fost un eșec dacă privatizarea Poștei s-ar fi finalizat prin acceptarea unei oferte subevaluate în raport cu situația actuală a operatorului poștal național și cu potențialul  companiei", a afirmat Petrescu.

În opinia sa, capitalizarea Poștei Române rămâne un obiectiv foarte important și cea mai bună variantă pentru atingerea acestuia ar fi listarea unui pachet de acțiuni pe piața de capital.

"Poșta are nevoie de bani pentru modernizare, pentru informatizare, pentru lansarea de servicii noi. Fără acești bani, va fi foarte greu pentru companie să facă față concurenței", a mai spus șeful operatorului.


Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a confirmat, printr-un comunicat remis marți Profit.ro, că ofertantul selectat pentru vânzarea celor 51% din acțiunile Poștei Române, bpost, nu a avansat o ofertă angajantă până la termenul limită stabilit (15 septembrie 2015, ora 12:00).

"Având în vedere îmbunătățirea situației economice a Poștei Române și diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI consideră că procesul de privatizare aprobat prin HG 761/2012, cu modificările și completările ulterioare, este necesar sa fie supus analizei Guvernului", se mai spune în comunicat.

Ministerul spune că echipa implicată în proces a susținut "un nivel consistent" al discuțiilor cu potențialii investitori, pe marginea oportunității investiționale.

"De asemenea, discuțiile cu bpost au abordat teme legate de planul de eficientizare a cheltuielilor și a rețelei operaționale, de situația financiară, de situația litigiilor, dar și de cadrul de reglementare", se ma spune ]n comunicat.

În cadrul procesului de privatizare a Poștei, MSI este consiliat de consorțiul format din KPMG România și de Țuca, Zbârcea & Asociații.

"Până acum, cele două entități și-au oferit expertiza pe tot parcursul procesului, de la alegerea metodei optime de privatizare, până la participarea în cadrul discuțiilor purtate cu reprezentanții Comisiei Europene", se arată ân comunicat.

Compania este controlată de stat, prin MSI, care deține 75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.

La finele lunii septembrie 2014, operatorul poștal belgian bpost a depus singura ofertă neangajantă pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Poștei Române.

MSI a acceptat oferta neangajantă a bpost la începutul lunii februarie a acestui an.

Privatizarea se va realiza prin creșterea capitalului social prin aport în numerar.

Investitorii au fost obligați să facă dovada că dispun de cel puțin 150 milioane de euro.

Prima încercare de privatizare a Poștei a avut loc în mai 2013, dar atunci niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini.

Fostul șef al Poștei Ion Smeeianu afirma la acea dată că situația financiară a companiei și datoria calculată de ANAF au îndepărtat potențialii investitori.

Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.

În perioada 2008 - 2013, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Poșta a consemnat pierderi în fiecare an, care, cumulate, însumează 567 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei, cifrele încadrându-se în bugetul aprobat prin hotărâre de Guvern.

Pentru acest an, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei nu a fost încă adoptat de Executiv.

Proiectul de buget al companiei prevede un profit brut de 1,6 milioane de lei, de la 37,5 milioane de lei în 2014, la un volum total al veniturilor de 1,18 miliarde de lei, în scădere cu 1,4% față de anul trecut.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ nu explică cauzele reducerii profitului brut, dar precizează că pentru acest an câștigul mediu lunar pe salariat crește cu 7,8 % față de anul 2014, iar cheltuielile cu salariile vor avansa cu 7,1% față de nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul 2014.

Pe de altă parte, Poșta a explicat, într-un comunicat, că a planificat pentru acest an investiții de peste 55 de milioane de lei, strategie care va continua și în 2016.

Numărul mediu de personal prevăzut pentru anul 2015 este de 24.950, cu 290 salariați mai puțin decât numărul mediu realizat în anul 2014 - 25.240 persoane.

Pentru primele șapte luni ale acestui an, Poșta a anunțat că a înregistrat un profit net de 18,3 milioane de lei, pe fondul majorării semnificative a veniturilor din servicii financiare, din colete și din serviciul “Confirmare de primire”.

În perioada analizată, veniturile totale au atins 655 de milioane de lei, iar cheltuielile totale s-au plasat la 633 de milioane de lei.

Statul belgian controlează peste 50% din acțiunile companiei bpost, diferența de 49,54% fiind în posesia unor investitori privați.

În 2014, bpost a consemnat venituri de 2,46 miliarde de euro, în creștere cu 1,5% față de anul precedent, iar profitul net a urcat cu 8,1%, la 295,5 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
privatizare
ofertă angajanta