GRAFIC Industria se revigorează ușor la începutul verii și crește peste așteptările analiștilor

GRAFIC Industria se revigorează ușor la începutul verii și crește peste așteptările analiștilor
scris 14 aug 2024

Industria și-a revenit ușor în iunie, cu o dinamică bună față de luna precedentă, peste așteptările analiștilor, și a ieșit de sub perioada de contracție anuală.

Producția industrială a crescut cu 4% față de mai și 0,5% față de iunie 2023, arată datele publicate de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Isărescu temperează așteptările privind scăderile de dobânzi și vorbește de o potențială toamnă fierbinte CITEȘTE ȘI Isărescu temperează așteptările privind scăderile de dobânzi și vorbește de o potențială toamnă fierbinte

Față de mai, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 5,4%, industria extractivă a scăzut cu 1,5% în timp ce industria prelucrătoare a avut un salt de 5,4%. Datele sunt ajustate cu sezonalitatea și numărul de zile lucrătoare.

Comparativ cu iunie 2023, industria energetică a scăzut cu 5,4%, industria extractivă s-a contractat cu 2,7%, în timp ce, mult mai important, industria manufacturieră a crescut cu 1,3%.

GRAFICE Preț record al gazelor în plină vară pe BRM. Ofensivă ucraineană în vecinătatea ultimei stații rusești de export funcționale CITEȘTE ȘI GRAFICE Preț record al gazelor în plină vară pe BRM. Ofensivă ucraineană în vecinătatea ultimei stații rusești de export funcționale

Analiștii mizau pe o contracție de 3% a industriei în termeni anuali, astfel că datele publicate azi depășesc cu mult așteptările.

„Producția industrială ar putea trece în teritoriu pozitiv în 2024, după contracția de 2,5% din 2023. Indicatorii interni și externi de încredere în economie pentru sectorul manufacturieri au fost slabi în iulie, ceea ce sugerează o revenire dificilă pentru producția industrială. Într-o notă pozitivă, producția industriei germane a crescut peste așteptări în iunie și comenzile fabricilor au fost puternice”, arată Eugen Sinca, analist la BCR.

În termeni trimestriali, producția industrială a scăzut cu 1,1% față de trimestrul precedent și cu 1,1% față de T2 2023.

INFOGRAFICE Înmatriculările de autoturisme noi în România sunt în scădere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Înmatriculările de autoturisme noi în România sunt în scădere

În cadrul industriei prelucrătoare, față de iunie 2023, cele mai mari creșteri au fost în industria prelucrării lemnului (+30%), prelucrarea țițeiului (+17%), industria chimică (+15%), industria construcțiilor metalice (+12%), precum și în industria fabricării altor mijloace de transport decât autovehiculele (+12%). Industria auto a crescut cu 2%.

Scăderi semnificative au fost în rândul industriei îmbrăcămintei (-20%) și încălțămintei (-15%), industriei utilajelor, echipamentelor și mașinilor (-15%), în repararea mașinilor (-14%) și în fabricarea calculatoarelor și produselor electronice (-12%).

Pe termen mai lung, industria continuă să fie sub nivelul din 2021, pe fondul declinului din mineritul de cărbune și din producția de energie, în timp ce industria prelucrătoare este cu doar 1,6% peste nivelul de referință.

Sondajul realizat de S&P, sub marca BCR, între managerii de achiziții din companiile industriale românești arată o contracție a industriei în iulie, după două luni în care indicele PMI a stat în teritoriu pozitiv.

Sondajul ESI realizat la nivelul UE arată că încrederea managerilor din companiile din piața românească a scăzut ușor în iulie, pe fondul scăderii comenzilor, în timp ce așteptările privind producția au crescut.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
productia industriala
industria manufacturiera