Tichetele de vacanță ar putea scumpi cu peste 15% vacanțele în acest an - specialist în turism

Tichetele de vacanță ar putea scumpi cu peste 15% vacanțele în acest an - specialist în turism
scris 31 mar 2019

Tichetele de vacanță sunt o măsură care nu oferă avantaje, oportunități egale tuturor turiștilor potențiali sau tuturor hotelierilor și ar fi fost mai bine ca suma alocată de stat acestora să fie direcționată către investiții sau către persoane cu venituri modeste, pentru utilizarea doar în extrasezon, a declarat pentru Profit.ro Simion Alb, specialist în turism și fost director al Biroului Național de Turism al României la New York. El crede că e foarte posibil ca acordarea tichetelor de vacanță să determine creșterea costului vacanțelor în țară în acest an cu mai bine de 15%, ceea ce ar putea conduce la creșterea cererii pentru vacanțe în străinătate.

Tichetele de vacanță acordate de stat stimulează cererea pentru vacanțe/turism, însă crează presiune asupra tarifelor. În mod cert, hotelierii din anumite zone ale țării vor avea mult mai multe rezervări față de anii trecuți  la tariful de recepție neredus, spune Simion Alb, unul dintre cei mai apreciați specialiști în turism din România. El crede că, pentru a nu avea efecte negative asupra turismului de incomig, tichetele de vacanta ar trebui să fie acordate doar persoanelor cu venituri mici, și nu doar pentru cei care lucrează la stat, și și în mediul privat, iar acestea să poată fi utilizate exclusiv în afara sezonului. Astfel s-ar putea reduce sezonalitatea cererii și ar scădea e presiunea asupra tarifelor în vârf de sezon.

Urmărește-ne și pe Google News

Tichetele nu sunt o idee originală și nici nouă. Acestea au, evident, efecte pozitive pentru unii hotelieri si proprietari de pensiuni, spune Simion Alb, care nu crede, însă, în argumentul "fiscalizare"/reducerea “turismului la negru”. "De mulți ani, oficiali ai Ministerul Turismului sugerează că există evaziune fiscală în turism, însă omit faptul ca ministerul nu are atribuții în domeniul reducerii evaziunii fiscale și nu trebuie să lase impresia că exista proprietari de hoteluri incorecți sau că ANAF nu își face datoria.  Ministerul Turismului ar trebui să aibă alte priorități", spune specialistul în turism.

În opinia lui Alb, tichetele de vacanță nu oferă oportunități egale și contribuie la refacerea capacității de muncă a întregii populații active, în condițiile în care sunt acordate doar angajaților din domeniul public. "Tichetele ar trebui oferite doar salariaților și pensionarilor care realizeaza venituri inferioare salariului mediu net. Nu cred că e o prioritate să oferi tichete unui funcționar public  care primește un salariu net mai mare de 3.500 lei/lună", a afirmat Alb.

Apar două noi tipuri de tichete pentru angajați, pe lângă cele de masă, cadou, de creșă și de vacanță CITEȘTE ȘI Apar două noi tipuri de tichete pentru angajați, pe lângă cele de masă, cadou, de creșă și de vacanță

În plus, hotelurile nu au șanse egale de a beneficia de efectul pozitiv - creșterea cererii  - generat de acordarea tichetelor de vacanță. De tichetele de vacanta profită, în special, litoralul, stațiunile de munte, pensiunile din unele zone rurale ale tarii și, într-o oarecare măsură, stațiunile de tratament și Delta Dunării, însa nu și hotelurile din principalele orașe ale țării. El spune că, pe de altă parte, tichetele de vacanță pun presiune asupra disponibilului de camere și asupra tarifelor oferite de hotelieri pentru turiștii străini interesați să viziteze România.

"Tichetele ar fi trebuit folosite pentru reducerea sezonalității, deci acceptate exclusiv în perioade de extrasezon", a adăugat Alb.

Întrebat cum ar fi direcționat fondurile alocate pentru tichetele de vacanță , Alb a răspuns: "As fi utilizat toată suma pentru investiții în îmbunătaățirea infrastructurii/ facilităților pentru turism (parcări, restaurante, protejarea mediului, toalele publice și locuri de odihnă pentru automobiliști și pentru încurajarea deplasărilor în vacanță, cu trenul). În plus, aș acorda ajutoare, credite fără dobândă și reduceri de taxe și impozite oricărui întreprinzator care ar construi hoteluri cu cel puțin 150 de camere
în principalele orașe ale țării", a mai spus el.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
simion alb
tichete
vacanta