Benzina standard a sărit de 7 lei/l în toate stațiile din capitală în urma scumpirilor efectuate de toate marile companii distribuitoare de carburanți în ultimele 24 de ore. Astăzi, liderul pieței, OMV Petrom, a majorat cu 4 bani/l atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei, în timp ce Lukoil a crescut doar prețul benzinei cu 2 bani/l, suficient însă ca în niciuna din stațiile sale să nu mai fie comercializat acest combustibil la un preț mai mic de 7 lei/l. Aceasta este prima scumpire a dieselul-ui efectuată în ultimele 2 săptămâni, perioadă în care prețul benzinei s-a majorat de mai multe ori, relevă date analizate de Profit.ro
Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât sub 1,4 lei/l, de la nivelul record de 1,5 bani de la mijlocul lunii octombrie.
MOL și Rompetrol au efectuat scumpiri considerabile la benzină, de 9, respectiv 8 bani/l, în urma acestora prețurile ajungând la nivelul celor din stațiile OMV, de 7,16-7,20 lei/l.
Evoluția prețului benzinei în stațiile din capitală
Motorina standard, în schimb, se vinde cu 8,52-8,55 lei/l în stațiile OMV și numai cu 8,46-8,51 lei/l în cele OMV și Rompetrol. Foarte probabil, așa cum ne-au obișnuit, cele 2 companii vor prelua exemplul liderului pieței, și în următoarele ore, prețul combustibilului diesel va sări de 8,50 lei/l și în stațiile acestora.
Motorină mai ieftină de 8,5 lei/l se va mai vinde, pentru puțin timp probabil, doar în stațiile Petrom, unde, în urma scumpirii cu 4 bani de vineri, aceasta a ajuns la 8,44-8,47 lei/l, și în cele Lukoil, unde costă 8,41-8,44 lei/l.
CITEȘTE ȘI Bugetarii vor avea mai multe zile libere decât angajații din privatBenzina standard poate achiziționată vineri cu 7,05-7,11 lei/l în stațiile Petrom și cu 7,00-7,05 lei/l în cele Lukoil.
Evoluția prețului motorinei în stațiile din capitală
Creșterile de preț vor continua, probabil, ca urmare a apropierii momentului intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței din Rusia, pe 5 decembrie, doar intrarea economiei globale într-o recesiune severă putând inversa acest trend.
În perioada iulie-septembrie, după introducerea reducerii de 50 de bani pe litru convenită de Guvern cu companii, carburanții se ieftiniseră cu 1,3 lei/l (sau 14%), respectiv, cu 2 lei/l (sau 23%).
CITEȘTE ȘI Geoană, despre ''paradoxul românesc'': Avem un PIB mai mare de 4 ori decât în 1989, dar asistăm la un cataclism demografic. Nu este de mirare că tinerii continuă să emigrezeVineri dimineață, țițeiul Brent, de referință pe piața europeană, se tranzacționa la o cotație de aproape 9,5 dolari/baril, în creștere cu 2% față de nivelul de încidere al zilei precedente.
Evoluția cotațiilor petrolului Brent din ultima lună