O parte din obligațiunile emise de Banca Internațională de Investiții (BII), instituție financiară cu acționariat rusesc, a ajuns la maturitate pe 1 noiembrie și, în urma răscumpărării titlurilor, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul 2) din România au încasat 188,4 milioane de lei din principal și dobândă, potrivit informațiilor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Anterior, la finele lunii octombrie, expunerea Pilonului 2 pe obligațiunile BII se situa la 738,5 milioane de lei.
În cursul anului viitor vor exista alte trei momente de maturitate pentru obligațiunile BII, astfel că în decembrie 2023 expunerea va fi de 66 de milioane de lei.
Activele nete ale celor 7 fonduri Pilon II, unde cotizează peste 7,8 milioane de români, totalizează aproape 90 miliarde de lei, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
CITEȘTE ȘI Avertisment: Sistemul de pensii din Germania va deveni neviabilOdată cu scăderea ratingului și confruntarea cu lipsa de lichidități, calitatea activelor deținute de fondurile de pensii ar putea fi afectată. De asemenea, există riscul de contagiune pe piața pensiilor private și nu numai, potrivit proiectului de lege care prevede ieșirea României din acționariatul BII.
Pe 3 martie 2022, președintele Iohannis a aprobat Memorandumul prin care a fost aprobată ieșirea României din acționariatul băncilor cu capital majoritar rusesc, BICE și BII. Mai multe detalii AICI.
Recent, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege pentru denunțarea Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia, documentul fiind trimis spre promulgare. Mai multe detalii AICI.
Potrivit statului BII, orice solicitare de retragere din acționariat a oricărui stat devine operațională la cel puțin 6 luni de la înregistrarea oficială a cererii.