Ministerul Finanțelor a emis datorie de 938 de milioane de lei, peste prospectul anunțat și la un randament ridicat. Dobânzile României au revenit pe creștere, după o săptămână mai bună decât a celorlalte țări din Europa Centrală și de Est.
Obligațiunile cu scadența în iulie 2029 au atras oferte de 741 de milioane de lei față de un prospect de 741 de milioane de lei. MFP nu a lăsat cererea bună să treacă și a împins suma împrumutată până la 560 de milioane de lei, însă la un randament piperat, de 9,43% pe an, apropiat de maximele anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru prima dată din vară, Finanțele au și datorie pe un an. Certificatele de trezorerie au atras oferte de 471 de milioane de lei la un prospect de 300 de milioane de lei, suma împrumutată fiind de 378 de milioane de lei la 8,5% pe an.
La începutul săptămânii, MFP a mai mult din piața internă 475 de milioane de lei până în octombrie 2030 la 9,23% pe an.
CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a benzinei. Diferența față de prețul motorinei a coborât sub 1,4 lei/lRandamentele au revenit pe creștere joi, după o scădere ușoară în săptămâna precedentă. În piața secundară, dobânda la 10 ani a atins 9,3%, în creștere cu 23 de puncte de bază față de miercuri.
Dobânzile sunt în creștere în toată regiunea în această săptămână, cele mai mari salturi fiind în cazul titlurilor Poloniei și Ungariei, care au revenit la peste 8%, respectiv 10% pe an pentru scadența de 10 ani. Până joi doar randamentele României erau în scădere.
Rezerva Federală a SUA a majorat rata de politică monetară cu 75 de puncte de bază la 3,75-4%. Majorarea de amploare era așteptată de piețe, care acum însă au primit impresia băncii centrale americane că viitoarele creșteri vor fi mai temperate.
Banca centrală a Cehiei a menținut rata cheie la 7%, în linie cu așteptările analiștilor. Banca Națională a României, care are cea mai mică rată cheie din regiune la 6,25%, are ședință săptămâna viitoare.