ING Bank România a început să închidă conturile firmelor care își datorează mai mult de jumătate din cifra de afaceri activităților de amanet, schimb valutar, jocuri de noroc și video chat, au declarat reprezentanții băncii pentru Profit.ro. Procesul de "curățare" a clientelei trebuind să fie finalizat până la sfârșitul anului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“ING Bank România a luat de la începutul acestui an decizia de management de a întrerupe colaborarea, până la finalul acestui an, cu companiile care au mai mult de 51% din cifra de afaceri din activități de amanet, case de schimb valutar, gambling și video chat. În prezent, suntem în discuții cu clienții noștri și există un proces în derulare cu aceștia și relationship cu managerii lor”, precizează banca.
Firme active în aceste domenii vor mai putea rămâne în portofoliul de clienți doar dacă, pe lângă casa de amanet, sau cea de schimb, spre exemplu, mai desfășoară și alte activități cu pondere mai mare de jumătate în cifra de afaceri.
Conform informațiilor Profit.ro, clienților existenți, banca a început deja să le blocheze accesul la servicii, chiar dacă aveau sume în conturi, dându-le doar posibilitatea de a-și retrage banii de la ghișeu, în tranșele maxime zilnice permise de politica bancii.
Complexitatea verificărilor și raportărilor pe care trebuie să le facă bancherii, pentru a se conforma regulamentelor de combatere a spălării banilor, a crescut foarte mult în ultima perioadă. Departamentele de conformitate din bănci recomandă frecvent renunțarea la relații de afaceri cu clienți pentru care există riscuri ridicate în verificarea provenienței banilor, și majoritatea băncilor și-au auto-impuns restricții în colaborarea cu anumite categorii de industrii. Astfel de decizii de management țin cont de costul mare al conformării la regulamentele de raportare raportat la rulaje care adesea pot să nu justifice efortul.
În plus, astfel de activități implică o pondere mare rulajelor cu numerar, iar bănci precum ING, dar nu numai, încearcă să restrângă activitatea cu cash în sucursale. O casă de amanet sau o casă de schimb, spre exemplu, vor aglomera activitatea la ghișeul băncii pentru a depune sumele încasate în numerar de la un număr mare de clienți care rambursează împrumuturi sau schimbă valută, pentru fiecare încasare trebuind să fie prezentată și verificată proveniența banilor.
În cazul firmelor de gambling și a celor de video chat, riscurile pentru bănci provin în special din dificultatea verificării provenienței banilor și din faptul că sunt un mediu folosit frecvent pentru spălări de bani.
Pe de altă parte, astfel de activități nu sunt ilegale, iar companiile care le practică au aceleași obligații legale de a depune banii în conturi bancare ca firmele din orice alt domeniu. Reglementările tot mai dure de raportare le fac însă clienți indezirabili pentru bancheri, care pot ajunge să refuze complet orice colaborare dacă un calcul de cost impune așa ceva. Un scenariu în care nu vor mai fi primiți la nicio bancă, deși sunt obligați de lege să depună banii în conturi, este totuși puțin plauzibil, în condițiile în care cel puțin CEC Bank, bancă de stat, nu ar putea decide bariere de acces la servicii, în absența altor probleme de conformitate, doar pentru că un client are înregistrat un anumit cod CAEN.
În România, funcționează peste 2.000 de case de amanet, cu afaceri totale de câteva sute de milioane de euro. Mai numeroase decât acestea sunt studiourile de videochat (peste 3.000), cu afaceri cumulate de peste 100 milioane de euro, în timp ce piața caselor de schimb și cea a jocurilor de noroc, au o dimensiune mult mai mare.