Sprijin de sute de milioane de euro pentru firmele mici din mediul rural

Sprijin de sute de milioane de euro pentru firmele mici din mediul rural
scris 11 sep 2021

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, pentru dezbatere, un proiect de Ordin pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1731/ 2015 privind instituirea schemei de ajutor de minimis "Sprijin acordat microîntreprinderilor și întreprinderilor mici din spațiul rural pentru înființarea și dezvoltarea activităților economice neagricole". Bugetul schemei este de 428,02 milioane euro. Cuantumul maxim al sprijinului este de 70.000 de euro/proiect în cazul activităților productive și de 50.000 de euro/proiect în cazul altor activități neagricole, scrie News.ro.

Scopul acestei scheme este de a acorda sprijin pentru înființarea în mediul rural de întreprinderi care realizează activități neagricole pentru prima dată (start-up) în baza unui plan de afaceri, respectiv pentru întreprinderi existente, în vederea dezvoltării și diversificării activității neagricole în mediul rural.

Urmărește-ne și pe Google News
Instanța din Grecia a respins cererea de extrădare a lui Dragoș Săvulescu CITEȘTE ȘI Instanța din Grecia a respins cererea de extrădare a lui Dragoș Săvulescu

"Cuantumul maxim al sprijinului este de: 70.000 euro/proiect în cazul activităților productive; 50.000 euro/proiect în cazul altor activități neagricole", arată documentul.

Bugetul schemei este de 428.027.422 euro contribuție publică, în limita alocării din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Numărul estimat al beneficiarilor de sprijin prin schemă este de aproximativ 2.692 pentru acțiunile aferente submăsurii 6.2, respectiv de aproximativ 1.332 pentru acțiunile aferente submăsurii 6.4.

Polonia vrea ca responsabilitatea UE în scumpirea energiei să fie evidențiată pe facturile consumatorilor CITEȘTE ȘI Polonia vrea ca responsabilitatea UE în scumpirea energiei să fie evidențiată pe facturile consumatorilor

Submăsura 6.2 presupune sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și Submăsura 6.4 este pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole și se derulează prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Domeniile acoperite în cadrul submăsurii 6.2: activități turistice - structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punct gastronomic local; domeniile acoperite în cadrul submăsurii 6.4: activități turistice - modernizarea/extinderea/dotarea agropensiunilor, înființarea/modernizarea/extinderea/dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punctul gastronomic local.

Apple va cheltui în 2021 peste 500 de milioane de dolari pentru promovarea serviciului de streaming Apple TV+ CITEȘTE ȘI Apple va cheltui în 2021 peste 500 de milioane de dolari pentru promovarea serviciului de streaming Apple TV+

Obiectivele schemei sunt: diversificarea economiei rurale și crearea de alternative ocupaționale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul neagricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural, conform fișelor tehnice ale submăsurilor 6.2 și 6.4;  încurajarea menținerii și dezvoltării activităților meșteșugărești tradiționale și de producție; digitalizarea activităților din mediul rural; încurajarea acțiunilor de protecție a mediului; absorbția de forță de muncă neremunerată, excedentară, din agricultură; eradicarea sărăciei și dezvoltarea economică a zonelor rurale.

Investiția realizată în condițiile acestei scheme de ajutor de minimis, precum și activitatea sau întreprinderea nou-înființată trebuie menținute pe o perioadă de cel puțin cinci ani de la momentul finalizării/ultimei plăți aferente proiectului de investiții. Ultima tranșă de plată va fi efectuată până la data de 31 decembrie 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutor de stat firme mediul rural
programul național de dezvoltare rurală pndr