INFOGRAFIC Peste un milion de familii din România nu fac față facturilor la gaz și energie

INFOGRAFIC Peste un milion de familii din România nu fac față facturilor la gaz și energie
scris 10 sep 2021

Peste un milion de familii din România nu-și permit plata facturilor la gaz și tot peste un milion nu-și permit plata facturilor la curent electric.

Potrivit datelor INS, aproape un sfert din familii (24,5%) au prezentat restanțe repetate, cauzate în principal de situația financiară nesatisfăcătoare. Dintre plățile pentru care s-au înregistrat restanțe, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică ṣi întreținerea locuinței (54,4% din familiile cu restanțe fiecare), scrie Hotnews.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

INFOGRAFIC Peste un milion de familii din România nu fac față facturilor la gaz și energie

După statutul ocupațional al capului gospodăriei se observă că familiile de șomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situația cea mai dificilă, ponderea celor care nu și-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 65,2%, proporție mai mare fațǎ de celelalte categorii de gospodǎrii, mai arată INS. Fenomenul restanțelor este de asemenea mai răspândit în cazul familiilor cu copii (27,0%) și mai ales al celor cu doi adulți ṣi 3 sau mai mulți copii în întreținere (34,8%).

În mediul rural situația este mult mai gravă decât la oraș.

INFOGRAFIC Peste un milion de familii din România nu fac față facturilor la gaz și energie

Din analiza după vârsta capului familiei INS remarcă ponderi semnificative în rândul familiilor conduse de persoane în vârstă de 25-49 ani (34,1%), a celor cu cap de gospodărie în vârstă de 65 de ani ṣi peste (35,3%) ṣi de cele de 50-64 ani (29,7%). Familiile conduse de persoane foarte tinere (sub 25 ani) au o pondere neînsemnată.

Familiile care au în componență copii dependenți reprezintă 31,0% din totalul familiilor, pe când cele fără copii dependenți sunt de peste 2 ori mai numeroase

Astfel, în cadrul familiilor al căror cap de gospodărie este o femeie, 53,8% nu au nici o persoană ocupată (pondere aproape dublă față de cazul familiilor conduse de un bărbat), iar între cele care au persoane ocupate, predomină familiile cu o singură persoană ocupată (62,8%).

Consiliul Concurenței, reacția în fața scumpirilor: Va trebui să învățăm să trăim cu prețuri mari la energie! CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței, reacția în fața scumpirilor: Va trebui să învățăm să trăim cu prețuri mari la energie!

Astfel, peste o treime dintre familii (36,7%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieții, iar dacă se iau în considerare și cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 78,1% din totalul familiilor.

Printre tipurile de familii care fac față cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (46,1%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani și peste (43,3%), precum și familiile formate din doi adulṭi cu trei sau mai mulṭi copii în întreṭinere (61,6%). De asemenea, se regăsesc în acestă situație 69,4% dintre familiile al căror cap are statutul ocupațional de șomer, 53,1% dintre cele conduse de un agricultor și 64,5% din cele conduse de alt statut.

Estimarea de către familii a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se află în directă legătură cu gradul în care fac față cheltuielilor impuse de viața de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observă existența unor diferențieri clare, generate de caracteristicile familiilor.

Astfel, aproape una din cinci familii consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins sub 2000 lei, iar circa un sfert dintre familii au nevoie de un venit net lunar situat în intervalul 2001-3000 lei, respectiv în intervalul 3001-4000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai mult de una din trei dintre familii consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 4000 lei lunar.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
gaze
energie