Viitorul președinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) ar putea fi Alexandru Petrescu, actualul director general al Poștei Române, care îl va înlocui pe Cătălin Marinescu, al cărui mandat de șase ani a expirat la 1 aprilie, au declarat pentru Profit.ro surse din piața telecomunicațiilor.
“Premierul Victor Ponta l-a propus pe Alexandru Petrescu la șefia ANCOM și a transmis propunerea la Palatul Cotroceni pentru a fi semnată de președintele Klaus Iohannis”, au spus sursele citate, care au adăugat că Marinescu va ocupa un post la Comisia Europeană.
ANCOM este instituția care reglementeză piața locală de comunicații și servicii poștale, a cărui valoare depășește patru miliarde de euro pe an.
Marinescu a fost numit președinte al Autorității Naționale de Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) la 1 aprilie 2009, pentru un mandat de șase ani.
Membru al Partidului Social Democrat și vicepreședinte al PSD Diaspora, Petrescu a fost numit la conducerea Poștei Române în iunie 2014, înlocuindu-l pe Ion Smeeianu. Anterior, el a ocupat funcția de director financiar al operatorului poștal.
El este și președintele Comisiei de privatizare a Poștei Române.
De asemenea, Petrescu este membru și în Consiliul de Administrație al Poștei și conduce și CA al CFR Călători, din luna mai a acestui an.
La începutul lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a acceptat oferta neangajantă depusă de operatorul belgian de servicii poștale bpost în septembrie 2014, pentru achiziționarea pachetului de 51% din acțiunile deținute la Poșta Română.
Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
Compania este controlată de MSI - 75% și Fondul Proprietatea - 25%.
În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei, cifrele încadrându-se în bugetul aprobat prin hotărâre de Guvern.
Anterior, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Poșta a consemnat pierderi în perioada 2008 - 2013, care, cumulate, au însumat 567 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.
Pentru acest an, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei nu a fost încă adoptat de Executiv.
Proiectul de buget al companiei prevede un profit brut de 1,6 milioane de lei, de la 37,5 milioane de lei în 2014, la un volum total al veniturilor de 1,18 miliarde de lei, în scădere cu 1,4% față de anul trecut.
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ nu explică cauzele reducerii profitului brut, dar precizează că pentru acest an câștigul mediu lunar pe salariat crește cu 7,8 % față de anul 2014, iar cheltuielile cu salariile vor avansa cu 7,1% față de nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul 2014.
Pe de altă parte, Poșta a explicat, într-un comunicat, că a planificat pentru acest an investiții de peste 55 de milioane de lei, strategie care va continua și în 2016.
Numărul mediu de personal prevăzut pentru anul 2015 este de 24.950, cu 290 salariați mai puțin decât numărul mediu realizat în anul 2014 - 25.240 persoane.
Pentru primele șapte luni ale acestui an, Poșta a anunțat că a înregistrat un profit net de 18,3 milioane de lei, pe fondul majorării semnificative a veniturilor din servicii financiare, din colete și din serviciul “Confirmare de primire”.
În perioada analizată, veniturile totale au atins 655 de milioane de lei, iar cheltuielile totale - 633 de milioane de lei.