Scurtcircuit ANRE: Scumpiri considerabile, de până la 35%, ale curentului furnizat de FUI. Consumatorii bucureșteni pot achita o factură mai mare cu 17% de la 1 martie. Majorări și la nivel național

Scurtcircuit ANRE: Scumpiri considerabile, de până la 35%, ale curentului furnizat de FUI. Consumatorii bucureșteni pot achita o factură mai mare cu 17% de la 1 martie. Majorări și la nivel național
scris 22 feb 2019

Facturile de curent ale clienților serviciului universal s-ar putea majora considerabil, începând cu 1 martie, în pofida asigurărilor date la începutul lunii ianuarie de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) că prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE, nu vor conduce la creșteri de prețuri ale energiei electrice. În cazul consumatorilor din București și Ilfov, în urma avizării noilor prețuri pentru serviciul universal ale Furnizorilor de Ultimă Instanță obligați de către ANRE, scumpirile ar putea fi de aproximativ 17%.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Nu este clar dacă noile prețuri, analizate de Profit.ro, vor fi aplicate și consumatorilor casnici din serviciul universal, Ordinul 11 din 6 februarie 2019 făcând trimitere la prețuri reglementate pentru clienții noncasnici din serviciu universal și la tarife reglementate pentru clienții casnici din serviciu universal. Avizele ANRE se referă doar la prețurile pentru serviciul universal și nu pomenesc nimic de tarifele pentru serviciul universal.

Urmărește-ne și pe Google News
Intensificarea controalelor privind prețurile de transfer - Evoluții și aspecte din practică CITEȘTE ȘI Intensificarea controalelor privind prețurile de transfer - Evoluții și aspecte din practică
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Însă chiar dacă ANRE va aviza până pe 1 martie tarife pentru consumatorii casnici mai mici, după cum a promois, prețurile avizate miercuri, și nu tarifele, sunt edificatoare pentru costurile FUI-ilor cu achiziția energiei electrice destinate populației. Diferența dintre aceste prețuri și tarifele reglementate pentru populație va reprezenta sumele care urmează a fi "recuperate" de actorii de pe piață (producători sau furnizori) odată cu expirarea termenului de 3 ani de impunere a controlului prețurilor.

Chiar dacă a anunțat că energia electrică pentru consumatorii casnici nu se va scumpi în urma adoptării OUG 114/2018, surprinzător, ANRE a avizat acum noi prețuri, majorate considerabil, pentru serviciul universal, care vor fi aplicate de furnizorii de ultimă instanță în perioada 1 martie-31 decembrie 2019.

Acestea sunt mai mari cu 35% decât actualele prețuri în cazul Enel Energie Muntenia (valabile pentru consumatorii din București, Ilfov și Giurgiu), cu 30% în cazul Enel Energie SA Banat și cu 25% în cazul Enel Energie SA Dobrogea.

Nici consumatorii din Moldova nu scapă de majorări importante, de 17,5% (în cazul E.On).

VIDEO&FOTO O nouă gafă în lumea modei: Burberry a lansat hanoracul cu ștreang. Reacția companiei CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO O nouă gafă în lumea modei: Burberry a lansat hanoracul cu ștreang. Reacția companiei

Cum prețul de furnizare al energiei reprezintă 50% din prețul final (la acesta adăugându-se tariful de transport, distribuție, serviciu sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare și acciza), ar rezulta că, în urma aprobării acestor avize clienții bucureșteni ar urma să plătească o factură mai mare cu 17%, bănățenii - una mai scumpă cu 15%, dobrogenii - cu 12%, iar moldovenii - cu 9% decât în prezent.

Potrivit noilor avize ANRE, clienții bucureșteni ar urma să achite, la un consum mediu lunar de 107 KWh, nu o factură de 62,6 lei, ca în prezent, ci una de 73,2 lei, cu peste 10 lei mai mare.

În cazul consumatorilor din Oltenia, prețurile rămân aproape identice (majorare a prețului CEZ Vânzare avizată de ANRE de doar 0,5%).

Consumatorii clienți ai Electrica ar urma să achite prețuri mai mari cu 6,5-10% pentru energia electrică furnizată în funcție de zonă (cele mai mici scumpiri în cazul Muntenia Nord, cele mai mari în cazul Transilvania Sud). Acestea ar conduce la o creștere a facturii finale cu 4-5%.

Singura variantă ca ANRE să se țină de promisiune ar fi ca tarifele pentru serviciu universal pentru clienții casnici să fie mult mai reduse și să fie avizate separat sau ca ANRE să modifice tarifelor de distribuție (care reprezintă aproximativ 30% din valoarea totală a facturii). Însă acestea de-abia au fost avizate la finalul lunii decembrie. Numai că, pentru a compensa majorarea cu 35% a prețului de furnizare pentru București și Ilfov, tariful de distribuție pentru E-Distribuție Muntenia (compania de distribuție a ENEL) ar trebui micșorat cu peste 50%, de exemplu. Lucru imposibil!

În plus, ANRE a obligat producătorii de energie ieftină (Hidroelectrica și Nuclearelectrica) să vândă FUI-lor energie la un preț format din costul de producție plus un profit de 5%. Cu alte cuvinte, noile prețuri de furnizare ar fi trebuit să scadă. Este adevărat că, totodată, ANRE îi obligă pe furnizori să cumpere energie electrică și de la CET-uri la un preț de 223 lei/MWh, 90% din prețul de pe cea mai scumpă piață din România, Piața pentru ziua următoare (PZU).

Foarte probabil noile prețuri sunt rezultatul recunoașterii costurilor din ultimul an, în care ANRE a înghețat prețul la achiziția de energie recunoscut furnizorilor.

Pe 1 februarie, ANRE a publicat un comunicat de presă în care preciza:

“Având în vedere interesul manifestat în spațiul public cu privire la aplicarea prevederilor OUG 114/2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, dar și pentru corecta informare a clienților finali casnici, dorim să facem următoarele precizări:

Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate  clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică, și în perioada 01.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale.”

Enel Energie Muntenia

Prețul vechi - 0,24312 lei/KWh

Prețul Nou (de la 1 martie) - 0,32645 lei/KWh

Scumpire de 35%

Enel Energie SA Banat

Prețul vechi - 0,27245 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) - 0,35336 lei/KWh

Scumpire de 30%

Enel Energie SA Dobrogea

Prețul vechi - 0,26120 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) - 0,32553 lei/KWh

Scumpire de 25%

E.ON (Moldova)

Prețul vechi - 0,28321 lei/KWh

Prețul Nou (de la 1 martie) - 0,33263 lei/KWh

scumpire de 17,5%

Electrica Furnizare Muntenia Nord

Prețul vechi - 0,27963 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) - 0,29759 lei/KWh

Scumpire de 6,5%

Electrica Furnizare Transilvania Nord

Prețul vechi - 0,27780 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) - 0,29759 lei/KWh

Scumpire de 7%

Electrica Furnizare Transilvania Sud

Prețul vechi - 0,27021 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) - 0,29759 lei/KWh

Scumpire de 10%

CEZ Vânzare (Oltenia)

Prețul vechi - 0,28477 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) - 0,28638 lei/KWh

Scumpire de 0,5%

viewscnt
Afla mai multe despre
factura
curent
scumpire
bucurești
enel
electrica
e.on
cez