Bulgaria a căzut din categoria celor mai dezvoltate țări din lume în anul 2021, conform Indicelui Dezvoltării Umane al ONU, în timp ce România s-a menținut pe poziția din anul 2020, transmite Rador.
România a rămas pe locul 53 în clasamentul global, fiind ultima dintre statele membre UE din categoria celor mai dezvoltate țări, cu excepția Bulgariei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Căzând patru poziții, Bulgaria a fost depășită de țări precum Serbia, Muntenegru și Georgia, fiind unicul membru UE care nu se încadrează în cea mai avansată categorie, potrivit Novinite.
Indicele a început să fie calculat în 1990 pentru a se măsura calitatea vieții și după alte criterii în afară de creșterea economică, cum ar fi speranța de viață, accesul la educație și venitul individual.
Datele raportate de ONU pentru Bulgaria sunt: speranța de viață la naștere 74,2 ani, o medie de 14,2 ani de studiu pentru un individ și un venit mediu anual de 30,027 de dolari per individ.
Pentru comparație, Elveția, care anul acesta i-a smuls Norvegiei primul loc în Indice, are o speranță de viață de 84 de ani, o perioadă medie de studii de 16,5 ani și un venit mediu anual de 66.000 de dolari.
La polul opus se situează Sudanul de Sud cu o speranță de viață de 55 de ani, o perioadă medie de studii de 5,5 ani și un venit mediu anual de 768 de dolari.
În fruntea Indicelui, după Elveția, se mai situează Norvegia (pe primul loc în 2020) și Islanda, iar alte cinci țări europene se clasează printre primele 10: Danemarca (6), Suedia (7), Irlanda (8), Germania (9) și Olanda (10). Țările cel mai slab dezvoltate din lume sunt Nigeria, Ciad și Sudanul de Sud.