Aproximativ 4,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani erau angajate, în anul 2019, în sectorul utilităților publice din Uniunea Europeană (UE), echivalentul a 2,3% din totalul persoanelor angajate, iar Croația (4,8%), Bulgaria (3,8%) și România (3,7%) sunt statele membre cu cea mai mare pondere a angajaților, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.
Alte state membre cu o pondere mare a angajaților sunt Grecia (3,4%) și Polonia (3,2%), scrie Agerpres.
La polul opus, țările cu cea mai mică pondere a angajaților din sectorul utilităților publice sunt: Olanda (1,4%), Danemarca și Austria (ambele cu câte 1,7%), Germania, Finlanda și Suedia (toate cu câte 1,8%).
Sectorul utilităților publice acoperă furnizarea de electricitate, gaze, abur și aer condiționat (31% dintre angajații din sector), colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor (22%), telecomunicații (19%), vânzarea cu amănuntul a combustibililor auto în magazine specializate (10%), colectarea, tratarea și furnizarea apei (9%), fabricarea produselor din petrol rafinat (4%), canalizare (3%), activități de gestionare a deșeurilor și de depoluare (1%), extracția de țiței și gaze naturale (1%), activități de sprijinire a extracției petrolului și a gazelor naturale (1%).
Sectorul utilităților publice este dominat de bărbați, cu aproape trei sferturi (73%) din totalul angajaților, în 2019.
Majoritatea celor care lucrau în acest sector au vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani (40%), în timp ce 1 din 3 (respectiv 33%) are 50 de ani sau mai mult, iar peste un sfert (27%) au vârsta între 15 - 34 de ani.
Datele Eurostat arată că regiunile din UE cu cea mai ridicată pondere ridicată a angajaților din sectorul utilităților publice sunt: Macedonia de Vest, în Grecia (5,8%), Sud-Vest Oltenia, în România (5,6%), Nord-Vest, în Bulgaria (5,4%).