România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației
scris 18 apr 2024

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022.

Conform sursei citate, venitul mediu al celor mai bogați 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Conferința Safe Cash-Flow: Încasările cu întârzieri tot mai mari obligă firmele să gestioneze mai atent creditul comercial. Manageri și antreprenori își povestesc experiența CITEȘTE ȘI FOTO Conferința Safe Cash-Flow: Încasările cu întârzieri tot mai mari obligă firmele să gestioneze mai atent creditul comercial. Manageri și antreprenori își povestesc experiența

Pentru comparație, în Uniunea Europeană acest raport este de 3,6, precizează reprezentanții Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România.

"Decalajele de venituri apropiate ca mărime de România (4,9) se înregistrează în state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 și decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) și Lituania (4,9)", arată raportul.

La polul opus, cele mai mici decalaje între cele mai mari și cele mai mici venituri în rândul populației (sub 3) se înregistrează în Slovacia, Slovenia, Cehia și Finlanda.

"Între anii 2010 - 2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. După anul 2015, tendința a fost descrescătoare, veniturile cele mai mici crescând mai repede decât cele mai mari, dar cu toate acestea țara noastră continuă să înregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE", se mai precizează în raport.

Potrivit sursei citate, măsurarea decalajelor între veniturile a 10% cei mai bogați și 10% cei mai săraci cetățeni este un indicator al inegalităților sociale de la nivelul unei țări.

"Spre deosebire de indicatorii de măsurare a ratei riscului de sărăcie care iau în considerare un procent din venitul mediu pentru a arăta cât la sută din populație se află sub sau aproape de pragul sărăciei, decalajele de venituri între bogați și săraci arată gradul de distribuire a veniturilor în rândul populației și, prin urmare, cât de mari sunt inegalitățile de venituri dintr-o țară", mai arată documentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
venituri
eurostat