România în Schengen cu frontierele terestre: Există riscul să plece muncitorii asiatici din zona ospitalității? Ce spune o federație a patronatelor din Horeca

România în Schengen cu frontierele terestre: Există riscul să plece muncitorii asiatici din zona ospitalității? Ce spune o federație a patronatelor din Horeca
scris astăzi, 11:59

Antreprenorii din Horeca nu sunt stresați de faptul că muncitorii asiatici ar putea părăsi România de la 1 inuarie 2025, odată cu intrarea în Schengen cu frontierele terestre.

“Nu este un stres real. În primul rând, deși există deficit de forță de muncă, cred cu tărie ca angajații fidelizati și tratați ca oameni nu pleacă nicăieri. Apoi, nu asa funcționează. Cu sau fără Schengen, cine are permis de muncă pentru România și pleacă este infractor și va fi căutat ca atare”, susține Ruxandra Stoica, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR), potrivit Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernatorul BNR spune că leul e supraevaluat cu până la 5%. Modelele noastre arată că e supraevaluat în termeni reali cu 6–7% față de euro, spun economiștii BCR CITEȘTE ȘI Guvernatorul BNR spune că leul e supraevaluat cu până la 5%. Modelele noastre arată că e supraevaluat în termeni reali cu 6–7% față de euro, spun economiștii BCR

Potrivit acesteia, deficitul de forță de muncă în Horeca este de 20-25%, în timp ce în orașele turistice, în sezon, estimează că se ridică la 50%.

“Pe orașele fără turism, cu activitate locală, dar totuși cu vârfuri (vară, decembrie) cred că se duce în 25-30%, iar în restul anului probabil un 10-15%. Delta Dunării probabil are deficitul cel mare per total în an. Activitatea în Horeca nu este liniară și are niște fluctuații. Ca atare și nevoia de personal o avem mai mare în anumite zone, luni, și chiar pe anumite posturi doar”, a mai afirmat Ruxandra Stoica.

România și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a UE.

Ce salarii câștigă angajații asiatici din România

Salariile nete oferite muncitorilor asiatici din România sunt următoarele, potrivit lui Romulus Badea, partener „Soter&Partners” și vicepreședinte al Patronatului importatorilor de forță de muncă:

Sudor: 800-900 euro

Ajutor de bucătar: 600-650 euro

Chef: peste 1000 euro în funcție de experiența și tipul de bucătărie în care e specializat

Muncitor necalificat în construcții: 650 euro

Muncitori calificați în construcții, precum faianțar, fierar betonist: 800-900 euro

Maiștrii (șefi de echipe): peste 1.100 euro

VIDEO&FOTO Construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan poate începe anul viitor, fără finanțare nerambursabilă UE CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan poate începe anul viitor, fără finanțare nerambursabilă UE

Cameristă: 600 euro

Bonă: 800-1000 euro

Muncitori în ferme: 600 euro, cei necalificați

Tractoriști și operatori utilaje: 750 euro

Trebuie menționat că pe lângă salariul de bază, majoritatea muncitorilor străini primesc diurnă sau mâncare, cazare și, uneori, transport între locul de cazare și cel de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
muncitori asia