România ar putea fi cea de-a treia țară în care Philip Morris va produce iQOS

România ar putea fi cea de-a treia țară în care Philip Morris va produce iQOS
scris 11 apr 2017

România ar putea fi cea de-a treia țară din lume, după Italia și Grecia, în care Philip Morris ar putea produce ultima sa inovație, în care a investit deja peste 2 miliarde de dolari, iQOS.

Luni, reprezentanți ai companiei Philip Morris s-au întâlnit la sediul Guvernului, cu mai mulți oficiali români, printre care și premierul Sorin Grindeanu. Potrivit unui comunicat al guvernului, “reprezentanții companiei producătoare de țigarete au prezentat proiectul unei investiții semnificative pentru piața locală, menită să contribuie la dezvoltarea mediului investițional din țara noastră. România este cea de-a treia piață aleasă de către Philip Morris International pentru demararea acestui proiect pilot, reprezentanții companiei apreciind climatul prietenos investițiilor din țara noastră, mai ales în sfera cercetării și inovării”.

Urmărește-ne și pe Google News

Subiectul întâlnirii este: prezentarea planului de investiții, impactul pe care consideră că îl va avea investiția PMI în economie, preocuparea privind promovarea produselor cu potential de risc redus față de țigarete, contribuția lor la îmbunătățirea mediului investițional în România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
IQOS, țigareta care nu arde tutunul și nu face fum CITEȘTE ȘI IQOS, țigareta care nu arde tutunul și nu face fum

Chiar dacă guvernul nu precizează despre ce investiție este vorba, prezentarea subiectului întâlnirii pe Registrul unic al transparenței intereselor (RUTI) face trimitere la “promovarea produselor cu potențial de risc redus față de țigarete”. În plus, comunicatul Guvernului vorbește depre un proiect pilot și despre “climatul prietenos investițiilor din țara noastră, mai ales în sfera cercetării și inovării”.

Cu alte cuvinte, investiția prezentată de Christos Harpantidis - Managing Director Philip Morris pentru Grecia, România, Bulgaria, Cipru, Malta, și Branislav Bibic - Managing Director Philip Morris România, nu se referă la producția de țigarete obișnuite, ci la un producția unui substitut inovativ al acestora.

Iar iQOS este produsul pe care se concentrează în prezent compania, CEO-ul Andre Calantzopoulos previzionând, în momentul lansării pentru consum al produsului în Marea Britanie, că acesta va duce la eliminarea țigaretelor. "Cred că va veni o vreme când voi spune că aceste produse alternative au fost adoptate la o scară suficient de largă pentru a putea concepe, împreună cu guvernele, un plan pentru eliminarea graduală a țigărilor. Sper că acel moment este aproape", a spus Calantzopoulos într-un interviu pentru BBC Radio 4.

Dispozitivul pentru fumat iQOS, lansat de Philip Morris în București, Moscova și Lisabona CITEȘTE ȘI Dispozitivul pentru fumat iQOS, lansat de Philip Morris în București, Moscova și Lisabona

În ultimul an și jumătate, Philip Morris a investit peste 3 miliarde de dolari în proiecte pilot legate de iQOS, un produs care folosește cele mai recente evoluții în materie de electronică pentru a crea un dispozitiv care încălzește tutunul la o temperatură de până la 250 grade Celsius ca să producă un aerosol aromat, ce conține nicotină. Inovația Philip Morris permite consumatorilor adulți să se bucure de plăcerea tutunului fără ardere, fără scrum, fără fum și cu mai puțin miros.

România a fost a patra țară din lume (după Japonia, Italia și Elveția) în care acest produs a fost lansat spre consum, fiind realizat și un site de informare și comercializare a produsului, iqos.ro. Deja au fost deschise două unități de producție, una nouă, la Italia (Bologna) și una în care producția a fost redirecționată de la țigarete la iQOS, în Grecia.

Investiția din România, a treia a companiei, ar putea fi tot una nouă, premierul Grindeanu referindu-se, în comunicatul de presă al guvernului, la “crearea de noi locuri de muncă”. “Salutăm investițiile care asigură crearea de noi locuri de muncă, plătite la un nivel cât mai apropiat celui european. Forța de muncă competitivă din România trebuie apreciată și plătită pe măsură", a declarat premierul. În plus, actuala fabrică a celor de la Philip Morris de la Otopeni produce țigarete nu numai pentru piața internă, ci și pentru alte 17 state, dintre care cele mai importante Italia, Bulgaria, Albania, Cehia și Slovacia.

Philip Morris, cel mai mare producător de tutun din lume, ar putea renunța la țigările tradiționale în favoarea produselor alternative CITEȘTE ȘI Philip Morris, cel mai mare producător de tutun din lume, ar putea renunța la țigările tradiționale în favoarea produselor alternative

Faptul că la întâlnirea de luni au participat Bogdan Stan, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Marius Florea, vicepreședinte al ANAF, sugerează că viitorul regim fiscal al produsului inovativ al celor de la Philip Morris a fost unul dintre subiectele aflate în discuție. La ora actuala, fac obiectul unor reglementări europene privind accizarea numai produsele clasice de tutun și țigările electronice. iQOS sau produsul rival al celor de la BAT, iFUSE, testat pentru prima dată în România, nu sunt încă subiectul unor reglementări fiscale europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutun
philip morris
bat
tigari
tigarete