DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

Proiectul noii legi a salarizării, depus la Parlament de actuala putere.

Documentul prevede creșterea salariilor de bază mici cu un procent mai mare față de celelalte salarii de bază din grila de salarizare, astfel încât raportul între salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, față de 1 la 15 cât este în prezent. Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creștere accentuată , în jur de 100%, această creștere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale;
• Creșterea substanțială a salariilor de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018 (medici și asistente medicale) astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună;
• Creșterea substanțială a salariilor de bază pentru personalul din educație, această creștere fiind cuprinsă între 90% -150%, pentru învățământul preuniversitar și între 33% - 125% pentru învățământul universitar;

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Haosul salarizării: Bugetari cu aceeași funcție și salariu diferit, consilier juridic plătit mai prost ca un șofer CITEȘTE ȘI TABEL Haosul salarizării: Bugetari cu aceeași funcție și salariu diferit, consilier juridic plătit mai prost ca un șofer
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Stimularea performanței profesionale, prin majorarea procentului de acordare a premiilor lunare de la 2% din cheltuielile cu salariile, cum a fost prevăzut în Legea-cadru nr. 284/2010, la 5% din cheltuielile cu salariile, pentru persoanele care obțin rezultate deosebite în activitatea desfășurată în cadrul instituției;

• Acordarea primei de vacanță anuale, sub formă de vouchere de vacanță, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată;
• Acordarea indemnizației de hrană anuală la nivelul a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Această măsură nu se va aplica personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană.

Prevederile legii vor fi aplicate etapizat, începând cu 1 iulie 2017, prin acordarea de majorări salariale în anii 2017 -2021, prin acordarea în anul 2022 a salariilor de bază nominale prevăzute în anexele la lege, iar începând cu anul 2023 salariile de bază se vor stabili prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele la lege cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la acea dată.

BNR a vorbit magistraților despre economie și bănci, în cadrul unui seminar. Consultantul lui Isărescu, Bogdan Stănescu, care ocupă simultan 11 funcții la stat, printre moderatori CITEȘTE ȘI BNR a vorbit magistraților despre economie și bănci, în cadrul unui seminar. Consultantul lui Isărescu, Bogdan Stănescu, care ocupă simultan 11 funcții la stat, printre moderatori

Proiectul Legii salarizării unice prevede ca salariile de bază din autoritățile și instituțiile publice centrale și locale care se autofinanțează să varieze, în funcție de natura postului ocupat - de execuție sau de conducere - și a studiilor absolvite, între un prag minim de 2.500 de lei și un plafon de 10.880, începând cu anul 2022.

Potrivit proiectului dat publicității luni, salariile în instituțiile și autoritățile publice finanțate integral din venituri proprii aflate în sub autoritatea, în subordinea sau coordonarea Guvernului, ministerelor, Parlamentului sau altor organisme ale administrației central vor fi ușor mai mari decât în cazul celor aflate în subordinea administrației locale.

Astfel, pentru prima categorie, salariile personalului de execuție vor porni  de la 2.500 de lei pentru cei cu studii generale și vor ajunge la 5.791 de lei pentru cei cu studii superioare. Pentru funcțiile de conducere, nivelul minim este de 7.721 pentru absolvenții de studii generale și se poate ajunge la 10.880 de lei pentru absolvenții de facultate.

În cazul instituțiilor care se autofinanțează și se află în subordinea administrațiilor locale, salariile personalului de execuție va varia între 2.500 de lei și 5.315, în funcție de studii, iar cele ale personalului de conducere între 6.229 și 8.423 de lei.

Salariile de bază prezentate includ sporul de vechime la nivelul maxim.

Pe lângă salariul de bază, angajații acestor instituții mai pot primi diverse sporuri: de 10% din salariul de bază pentru condiții periculoase sau vătămătoare, de până la 15% pentru condiții grele de muncă, în funcție de numărul de ore lucrate în aceste condiții, de 20% pentru munca prestate în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, de 15% pentru consemn la domiciliu și de 20% pentru siguranța navigației.

Senatorii adoptă Programul carne de porc din ferme românești, care alocă producătorilor sprijin de cel puțin 10.000 euro CITEȘTE ȘI Senatorii adoptă Programul carne de porc din ferme românești, care alocă producătorilor sprijin de cel puțin 10.000 euro

Noua lege plafonează indemnizațiile primite de șefii cultelor - de la patriarh la episcopi - la 65% din indemnizațiile înalților demnitari cu care sunt asimilate funcțiilor lor, o măsură care până acum se aplica în Legea salarizării doar funcțiilor din eșalonul doi al conducerii Bisericii.

Creșterea salariilor de bază pentru personalul din educație este cuprinsă între 90% și 150%, pentru învățământul preuniversitar și între 33% și 125% pentru învățământul universitar, potrivit proiectului Legii salarizării unitare.

Noul proiect de lege a salarizării prevede ca profesorii universitari să aibă, în anul 2022, salarii de bază cuprinse între 5.625 de lei și 10.880 de lei.

De asemenea, un rector poate câștiga 16.232 de lei, în timp ce un decan ajunge să fie plătit cu 14.916 lei.

EXCLUSIV Guvernul amână din nou termenul pentru adoptarea euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul amână din nou termenul pentru adoptarea euro

Prin noua lege a salarizării vor crește substanțial salariile de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018, (medici și asistente medicale) astfel încât medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) să beneficieze de echivalentul a 3.600 de euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună, se arată în expunerea de motive care însoțește actul normativ.

Astfel, în 2022, în unitățile clinice, medicii primari, ca și medicii dentiști primari, vor câștiga 12.500 de lei, în timp ce medicii specialiști vor avea un salariu de bază de 9.900 de lei.

Totodată, medicii rezidenți din unitățile clinice vor avea un salariu de bază între 5.700 de lei și 7.900 de lei, în funcție de anul de rezidențiat.

Potrivit proiectului, un medic va avea salariul de bază 6.400 de lei, un farmacist - între 5.315 și 5.528 de lei, în timp ce un farmacist rezident va câștiga între 4.302 de lei și 4.388 de lei. În același timp, un fiziokinetoterapeut va primi între 3.950 și 4.819 lei, iar un asistent între 3.610 și 4.345 de lei.

Tot în unitățile clinice, un tehnician dentar va câștiga, în 2022, între 3.610 lei și 3.850 de lei, iar o soră medicală va avea salariul de bază între 3.610 lei și 3.750 de lei, la fel ca un autopsier.

În domeniul anatomiei patologice și al medicinii legale, un medic primar va câștiga 16.250 de lei pe lună, iar un medic specialist, 12.870 de lei, în timp ce medicii rezidenți vor avea salarii de bază cuprinse între 5.700 și 7.300 de lei, iar asistenții între 4.693 și 5.649 de lei.

La serviciile de ambulanță și Unitățile de Primiri Urgențe, un medic primar va primi un salariu de bază de 13.338 de lei în 2022, iar un medic specialist, 10.563, în timp ce rezidenții vor fi plătiți cu sume între 5.700 și 7.300 de lei.

În același timp, managerii de spitale vor primi între 14.257 de lei și 14.975 de lei.

În proiect nu este indicat un impact financiar.

Documentul poate fi citit integral AICI, iar anexele pe categorii profesionale sunt disponibile AICI,  AICI, AICI, AICI și AICI.

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării

DOCUMENT Proiectul noii legi a salarizării
viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
bugetari