BBC: Banca Angliei, implicată în scandalul privind manipularea dobânzilor Libor

BBC: Banca Angliei, implicată în scandalul privind manipularea dobânzilor Libor
scris 10 apr 2017

Banca Angliei a cerut în mod repetat băncilor comerciale să reducă dobânzile Libor în timpul crizei financiare, relevă o înregistrare secretă din 2008 obținută de jurnaliștii BBC, citată de MarketWatch.

Înregistrarea oferă noi dovezi privind implicarea băncii centrale britanice într-unul dintre cele mai mari scandaluri care au zguduit piețele financiare internaționale. Banca Angliei a negat în repetate rânduri că ar fi fost la curent cu manipularea dobânzilor, susținând că a aflat doar după ce scandalul a devenit public.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit înregistrării obținute de BBC, Mark Dearlove, fost senior manager al Barclays, îl instruiește pe agentul Peter Johnson să stabilească o cotație mai mică pentru Libor, citând presiuni din partea Băncii Angliei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Problemele din sistemul bancar italian se mută pe bilanțul băncii centrale. Deficitul țării în sistemul euro atinge un nou record de 420 miliarde euro CITEȘTE ȘI Problemele din sistemul bancar italian se mută pe bilanțul băncii centrale. Deficitul țării în sistemul euro atinge un nou record de 420 miliarde euro

“Nu o să-ți placă deloc… dar suntem supuși unor presiuni serioase din partea Guvernului britanic și a Băncii Angliei ca să reducem dobânzile Libor“, îi spune Dearlove lui Johnson, care obiectează, susținând că acest lucru ar încălca regulile legate de stabilirea Libor.

“Adevărul este că sunt mai mulți implicați, Banca Angliei și tot felul de personaje…Sunt la fel de reticent ca și tine… ne-au spus pur și simplu să o facem“, este replica lui Dearlove. 

Libor (London Interbank Offered Rate) este utilizată ca rată de referință pentru credite și produse financiare în valoare de mii de miliarde de dolari. Scandalul privind manipularea Libor a intrat în atenția publicului în 2012, după ce o anchetă internațională a relevat că mai multe bănci mari, printre care Deutsche Bank, Barclays, Rabobank și Royal Bank of Scotland, s-au înțeles să manipuleze cotațiile pentru Libor.

Într-un comunicat emis luni, banca centrală britanică amintește că dobânzile Libor nu erau reglementate în Marea Britanie în perioada respectivă. 

Autoritatea de reglementare în domeniul financiar din Marea Britanie a pus sub acuzare 19 executivi bancari și traderi în legătură cu manipularea dobânzilor Libor și Euribor în timpul crizei financiare. Dintre aceștia, doar patru au fost condamnați, printre care și fostul agent al Barclays, Peter Johnson, care a pledat vinovat la acuzația de a fi conspirat pentru a comite fraudă. Tot în acest dosar, Tom Hayes, fost trader la UBS și Citigroup, a fost condamnat în august 2015 la 14 ani închisoare pentru manipularea Libor, sentință redusă ulterior la 11 ani.

În ceea ce privește băncile comerciale implicate în scandal, acestea au fost amendate cu sume de ordinul miliardelor de dolari ca rezultat al investigațiilor legate de manipularea dobânzilor derulate de mai multe state. Cea mai recentă amendă a fost aplicată la finele anului trecut în Elveția. Comisia elvețiană pentru concurență a amendat 7 bănci, printre care JPMorgan, Societe Generale și Credit Suisse, cu o sumă de 99 milioane de franci elvețieni.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
libor
scandal
inregistrare
manipulare
dobanzi