Sancțiunile și restricțiile Swift impuse Rusiei nu vor afecta economia românească, având în vedere că relațiile comerciale cu cele două țări implicate în conflictul militar sunt destul de puține.
„Relațiile sunt foarte puține și expunerile băncilor românești pe spațiul rusesc și în cel ucrainean sunt extrem de reduse, astfel că sancțiunile impuse Rusiei nu afectează mai deloc sistemul bancar românesc. Iar sumele totale în care este exprimată această relație sunt la rândul lor extrem de mici”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
Concentrarea, adaugă el, este pe importul de gaze și nu neapărat pe alte tipuri de schimburi comerciale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Preocuparea BNR este ca stabilitatea sistemului financiar să fie consolidată în contextul sancțiunilor impuse Rusiei”, afirmă Suciu.
Relațiile economice dintre România și Rusia s-au deteriorat de dinainte de război, în timp ce în raport cu Ucraina acestea au devenit din ce în ce mai strânse. Rusia de-abia a intrat în Top 20 investitori străini în România și a fost al 18-lea partener comercial în 2020. Ucraina este în creștere, pe locul 21 în topul schimburilor comerciale și în Top 10 destinații pentru investițiile străine directe ale românilor.
Valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) cu Rusia a scăzut în 2020 cu 36% față de 2019 și a fost cu 37% sub nivelul din 2011, ajungând la peste 2,6 miliarde de euro respectiv 1,8% din total în 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
În raport cu Ucraina, valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) a scăzut cu 1,7% față de 2019 și a fost cu 7% sub nivelul record atins în 2011, ajungând la peste 1,5 miliarde de euro respectiv 1,1% din total în 2020, mai arată datele Institutului Național de Statistică.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Raul Filip, Director Achiziții, Altex România: Piața nu arată foarte binePachetul de măsuri economice al Uniunii Europene, în special excluderea din SWIFT va genera blocaje de ordin financiar pe întreg lanțul pentru companiile locale care își păstrează relațiile comerciale în Rusia, avertizează analiștii KeysFin.
Migrarea cetățenilor ucraineni în România a dus la 13.000 de tranzacții cu carduri în doar câteva zile, doar retragerile de la bancomate însumând peste 900.000 de lei, despre care Dan Suciu consideră că nu este însă o sumă ridicată.
„Suma în sine nu este o sumă ridicată, dar am luat în calcul că există posibilitatea ca necesarul de cash mai ales pentru zona de nord a tării să fie mai ridicat în această perioadă. Deocamdată presiunea este una scăzută. Nu putem spune că ridică probleme semnificative din perspectiva necesarului de cash. Am pregătit transporturi și sume suplimentare care pot fi puse la dispoziția băncilor și să fie prezente la bancomate astfel încât să nu apară eventuale probleme în alimentarea cardului și mai ales alimentarea cu cash”, a mai spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Ministrul Transporturilor anunță - M-am întâlnit cu Iohannis. Schimb Legea achizițiilor publice Rusia are rezerve valutare de 630 de miliarde de dolari, aproape jumătate agonisite după 2014 – fiind economiile făcute de ruși din surplusul comercial ridicat adus de exporturile de materii prime.
Rușii au răspuns sancțiunilor europene cu introducerea controlului capitalurilor – inclusiv cu interzicerea vânzărilor de active în ruble de către investitorii străini -, cu creșterea ratei cheie de la 9,5% la 20% și cu închiderea bursei cel puțin pentru luni. Rubla a sărit de la 83 la aproape 120 de unități pe dolar înainte să scadă spre 110 pe finalul zilei de tranzacționare. Dolarul fizic se vinde la unele bănci cu un curs cu 80% peste cel de vineri.