RECORD NEGATIV România - cel mai redus consum de gaze din istoria modernă. Detalii - anunțate la Profit Energy.forum

RECORD NEGATIV România - cel mai redus consum de gaze din istoria modernă. Detalii - anunțate la Profit Energy.forum
scris 1 oct 2019

România a înregistrat în luna iunie cel mai redus consum lunar de gaze naturale din istoria modernă, de doar 4,1 TWh, în scădere cu o treime față de cel din perioada similară a anului trecut, când s-au consumat 6 TWh, relevă date analizate de Profit.ro. Principala cauză: reducerea consumului de gaze de pe piața concurențială cu amănuntul, de la 5 TWh la doar 3 TWh.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu

Precedentul record negativ a fost înregistrat în iunie 2017, când România a consumat 5,3 TWh, o cantitate cu peste 30% mai mare decât cea intrată în consum în iunie 2019.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Reducerea consumului de gaze este legată de reducerea producției industriale din ultimele luni. În iulie, România a înregistrat cel mai mare declin al producției industriale din Uniunea Europeană, aceasta scăzând cu 3,3% în termeni ajustați sezonier comparativ cu luna iunie. Raportat la perioada similară din 2018, producția industrială a României a scăzut cu 5,2% în luna iulie, al treilea cel mai abrupt declin în rândul statelor UE, după Estonia (-5,4%) și Germania (-5,3%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, industria românească a scăzut pentru a treia lună consecutiv, în iulie, ba chiar și-a amplificat declinul, pe fondul scăderii cererii externe, iar unele sectoare se confruntă cu presiuni pe partea de costuri. Analiștii se așteaptă ca producția industrială să meargă slab și în perioada următoare, lucru ce va afecta creșterea economică.

Mai este interesant: România a înregistrat recent cea mai mică producție de electricitate din istoria modernă a țării.

Scăderea consumului de gaze pe timp de vară este un fenomen sezonier, însă amploarea pe care a luat-o în acest an este una semnificativă.

În 2018, de exemplu, consumul de gaz de pe piața concurențială a scăzut cu doar 5,7 TWh, de la 10,6 TWh în ianuarie la 4,9 TWh în iunie.

Importurile de gaze au crescut semnificativ. Costul gazului rusesc adus din Ungaria, Bulgaria și Ucraina: 33 milioane euro. Perspectiva - anunțată la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Importurile de gaze au crescut semnificativ. Costul gazului rusesc adus din Ungaria, Bulgaria și Ucraina: 33 milioane euro. Perspectiva - anunțată la Profit Energy.forum

Comparativ, scăderea consumului de pe piața concurențială din acest an a fost de 8,8 TWh, de la 11,8 TWh în ianuarie la 3 TWh în iunie, o scădere aproape dublă față de cea de anul trecut, în urma plafonării prețurilor pe piața reglementată la 68 de lei/MWh, dublată de o explozie a prețurilor de pe piața concurențială.

RECORD NEGATIV România - cel mai redus consum de gaze din istoria modernă. Detalii - anunțate la Profit Energy.forum

Și mai interesant este că scăderea consumului din acest an s-a realizat în condițiile în care numărul de consumatori finali alimentați în regim concurențial s-a majorat de la 340.000 în iunie 2018 la 456.000 în iunie 2019. 248.000 dintre aceștia sunt clienți casnici care au decis să părăsească piața reglementată.

EXCLUSIV Românii cumpără anual ceasuri de 80 milioane de euro. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Românii cumpără anual ceasuri de 80 milioane de euro. "Există o reținere în a cumpăra ceasuri online". Clujul - dinamică accelerată

Pe piața reglementată, în schimb, în pofida reducerii numărului de clienți casnici, de la 3,58 milioane în iunie 2018 la 3,47 milioane în luna similară a acestui an, consumul s-a majorat în ultimul trimestru, de la 4,22 TWh în perioada aprilie-iunie 2018 la 5 TWh în perioada similară a acestui an.

RECORD NEGATIV România - cel mai redus consum de gaze din istoria modernă. Detalii - anunțate la Profit Energy.forum

Majorarea consumului de pe piața reglementată este efectul direct al politicii de subvenționare a consumului și descurajare a ofertei, prin plafonarea prețului gazelor din producția internă alocate acestei piețe la 68 de lei/MWh.

Pe piața concurențială în schimb, consumul din primele 6 luni ale anului a scăzut de 45,3 TWh în 2018 la 42,2 TWh în 2019.

Aproximativ 950 GWh este diferența de gaz utilizat pentru producția de electricitate a celor două centrale operate de OMV Petrom (Brazi), respectiv Romgaz (Iernut) în primele șase luni ale anului. Dacă în primul semestru al anului trecut, cele două companii produceau 1,31 TWh (OMV Petrom), respectiv 466 GWh (Romgaz), în perioada similară a acestui an, producția acestora a fost de doar 1,13 TWh, respectiv 171 GWh.

EXCLUSIV România va avea un rol mai important în structura British American Tobacco CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România va avea un rol mai important în structura British American Tobacco

În plus, în luna iunie s-a aflat în revizie cel mai mare consumator de gaze industrial, Azomureș, care consumă în medie aproximativ 800 GWh lunar.

RECORD NEGATIV România - cel mai redus consum de gaze din istoria modernă. Detalii - anunțate la Profit Energy.forum

Însă, chiar și dacă eliminăm efectele producției mai redus de electricitate și reviziei Azomureș, consumul de gaze din luna iunie s-a redus cu aproximativ un TWh comparativ cu cel din iunie 2018.

Și asta în condițiile în care în această perioadă importurile de gaze au fost considerabile (1,5 TWh în iunie și 1,9 TWh în iulie), în timp ce anul trecut importurile din această perioadă au fost practic inexistente.

Importurile mai mari însă au fost compensate de apetitul pentru înmagazinare. În prezent, sunt înmagazinați în depozitele operate de Romgaz și Engie aproximativ 29 TWh, din totalul disponibil de 32,9 TWh, cu peste 6 TWh mai mult decât la finalul lunii septembrie a anului trecut.

Pe lângă costul cu forța de muncă, majorat în urma creșterilor salariale din ultimii ani, un cost important este și cel cu energia.

EXCLUSIV Lidl va deschide un magazin în cadrul West Park Militari. Tocmai a cumpărat un teren de la Liebrecht & WooD CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lidl va deschide un magazin în cadrul West Park Militari. Tocmai a cumpărat un teren de la Liebrecht & WooD

În urma reintroducerii controlului prețurilor de către ANRE, ca urmare a OUG 114, atât la energia electrică, cât și la gazele destinate consumatorilor casnici, prețurile pentru consumatorii industriali s-au majorat considerabil. Drept urmare, companiile fie și-au optimizat, fie și-au redus activitatea, ceea ce se vede în consumul de energie. 

Astfel, consumul de electricitate de pe piața concurențială din prima jumătate a anului a scăzut cu 2%, iar cel din luna iunie, cu 4% față de perioadele similare ale anului trecut.

Pe piața gazelor în schimb, prețurile de peste 100 lei/MWh înregistrate pe piața internă au condus la o reducere și mai considerabilă a consumului de pe piața concurențială cu amănuntul, de 7% pe primele 6 luni și de peste 30% în luna iunie, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut.

Prețurile ridicate de pe piețele concurențiale sunt rezultatul penuriei de gaze cauzate de declinului natural al producției, dar și de prevederile OUG 114 care a încurajat consumul de gaz la preț reglementat de 68 lei/MWh și a diminuat volumele disponibile pe piața liberă.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum
gaze
record
oug 114