Un oficial al Trezoreriei SUA spune că instituția din care face parte nu are în plan blocarea listării companiilor din China pe bursele americane. Vineri seara informații în piață ajunseseră informații că acest lucru este pregătit de la Casa Albă. Acestea sunt mai departe confirmate de presa americană care spune că sunt discuții foarte serioase despre modalitățile în care economia Chinei să fie tăiată de fluxurile americane de capital.
Vineri indicele Dow Jones Average Industria al Bursei de la New York a suferit o cădere de 300 de puncte pe fondul unor informații că Administrația SUA pregătește delistarea forțată a companiilor chineze prezente pe piața americană de capital, iar impactul s-a resimțit în special exact pe acțiunile jucătorilor din China.
Din aceiași zonă oficială vin și mesaje de calmare a apelor. „Administrația nu vizează blocarea companiilor chineze de a se lista pe bursele din SUA la acest moment”, a declarat ieri, potrivit Bloomberg, Monica Crowley, purtător de cuvânt al Trezoreriei americane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialul American răspunde astfel informațiilor potrivit cărora președintele american Donald Trump ia în considerare delistarea companiilor chinezești listate în SUA. Știrea că escaladarea tensiunilor dintre America și China ar urma să afecteze și zonele de finanțare pe piața de capital a marcat închiderea piețelor de vineri.
Titlurile Intercontinental Exchange Inc (ICE.N), ale societății care deține New York Stock Exchange, au coborât cu 1,88%, iar cele ale Nasdaq Inc (NDAQ.O), ce operează bursa de tehnologie au suferit un declin de 1,70%.
Acțiunile societăților din China listate la New York au suferit șocuri consistente: -5,15% pentru acțiunile Alibaba (BABA.N), -5,95% pentru acțiunile JD.com (JD.O) și -3,67% pentru titlurile Baidu (BIDU.O). Fondul închis de tip ETF care are ca activ suport acțiuni ale corporațiilor cu capitalizare bursieră mare din China, a pierdut, de asemenea, 1,15%.
CITEȘTE ȘI Sectorul manufacturier din Germania, cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu. Cea mai mare economie europeană și cel mai mare partener comercial al României se îndreaptă spre recesiune. "Cifrele sunt pur și simplu groaznice."Măsurile ar viza inclusiv limitarea prin reglementări a expunerilor fondurilor de pensii americane pe piața de acțiuni din China sau reducerea expunerilor acestor emitenți în cadrul indicilor internaționali alcătuiți de companiile americane de evaluare financiară, spun surse apropiate discuțiilor la care participă reprezentanți ai Trezoreriei și Larry Kudlow, director al Consiliului Național Economic.
Sunt încercări de îngrădire a puterii economice a Chinei care vin din partea partizanii unor politici dure din Administrația Trump, precum consilierul pentru Comerț Peter Navarro sau a unor oameni care nu mai sunt la Casa Albă, dar au rămas apropiați de Trump, precum Steve Bannon. Aceștia susțin că investitorii americani în companiile chineze, fie că o fac pe bursele americane, fie că sunt direct cumpărători pe piețele de capital din China, sunt expuși fraudelor ca urmare a standardelor scăzute de guvernanță corporativă ale companiilor din această țară.
Lucrările vizează o alcătuire a planului în așa fel încât să nu sperie investitorii din piețele de capital. Din acest punct de vedere, persoane apropiate subiectului au fost enervate de faptul că discuțiile au ajuns în public. Ei spun că acestea vizează o paletă largă de opțiuni și deci nu ar fi încă bine să ajungă în atenția publicului. De asemenea, văd în scurgerile către presă încercări ale adversarilor planului de a pune stavilă eforturilor de a tăia companiile chineze de la fluxul de capital american.
Președintele Trump a dat deja undă verde acestor politici, dar mecanismele exacte și calendarul implementării urmează încă a fi identificate de consilierii săi și oficialii Trezoreriei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BCE anunță noi măsuri de relaxare monetară: Reîncepe achizițiile de obligațiuni și taie iar dobânda la un nou minim istoricCei care vizează limitările au la bază și considerente de securitate, în condițiile în care între Partidul Comunist Chinez și multe dintre companiile listate există înțelegeri ca orice investiție a lor să sprijine în același timp eforturilor partidului și ale Armatei de Eliberare a Poporului. În viziunea lor, în acest fel, investitorii americani sprijină direct cel mai mare rival economic și strategic al SUA. În trecut, consilierul Navarro chiar a acuzat jucătorii de pe Wall Street că subminează eforturile Administrației Trump de a ține în frâu economia Chinei.
În luna iunie, în legislativul american reprezentanți ai ambelor partide au introdus un proiect de act normativ care ar urma să forțeze companiile chineze listate pe bursele americane la supraveghere suplimentară din partea reglementatorilor, inclusiv acces la documentația internă a auditorilor, în caz contrar urmând delistarea. Autoritățile din China au fost reticente să lase instituții de reglementare ale altor state să își extindă jurisdicția asupra companiilor din această țară. La fel ca și americanii, chinezii invocă potențiale chestiuni de securitate.
„Beijingul ar trebui să nu mai protejeze companiile chinezești listate în SUA de a se supune legilor și reglementărilor americane”, a declarat la acea vreme senatorul republican Marco Rubio, care a invocat principiile transparenței și a răspunderii.