Rata șomajului în Uniunea Europeană a crescut foarte puțin în luna mai

Rata șomajului în Uniunea Europeană a crescut foarte puțin în luna mai
scris 3 iul 2020

Atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană, rata șomajului a crescut foarte puțin în luna mai comparativ cu luna aprilie, potrivit unei estimări publicate joi de Eurostat, care subliniază însă că modul său de calcul nu permite cuantificarea deplină a consecințelor măsurilor de carantină asupra pieței muncii, informează AFP.

Datele Eurostat arată că rata șomajului în zona euro a crescut în luna mai 2020 până la 7,4%, de la 7,3% în luna aprilie. Este vorba de o cifră sub estimările analiștilor care prognozau o creștere a ratei șomajului până la 7,7%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE Băncile se tem că debitorii nu vor mai avea bani să ramburseze creditele din cauza pandemiei. BNR vede o scădere a profitabilității CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Băncile se tem că debitorii nu vor mai avea bani să ramburseze creditele din cauza pandemiei. BNR vede o scădere a profitabilității

În ceea ce privește Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata șomajului a urcat la 6,7% în luna mai, de la un nivel de 6,6% în aprilie. În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale șomajului în luna aprilie se înregistrau în Cehia (2,4%) și Polonia (3%). La polul opus, cea mai mare rată a șomajului a fost înregistrată în Spania (14,5%).

În România, datele Eurostat arată că rata șomajului a crescut de la 4,8% în luna aprilie 2020, până la 5,2% în luna mai 2020.

Această creștere modestă a șomajului se explică și prin criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul, cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Însă, chiar dacă începând din luna martie s-a înregistrat o creștere puternică a solicitărilor pentru acordarea de indemnizații de șomaj, o parte importantă din persoanele înscrise la oficiile pentru șomeri nu mai pot fi considerați că sunt în căutare activă a unui loc de muncă. "Această situație conduce la discrepanțe între numărul de șomeri înregistrat la oficiile de muncă și cel măsurat conform definiției BIM", explică Eurostat.

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
zona euro
ue